середа, 05 квітня 2023 18:35

У Києві схопили керівника підприємства так званої ЛНР

У Києві схопили керівника підприємства так званої ЛНР
СБУ "спакувала" керівника вугільного підприємства ЛНР. Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила злочинну схему постачання корисних копалин з окупованої частини Луганщини у Росію.

У Києві затримали організатора оборудки. Він зі столиці управляв вугільним підприємством на Луганщині, повідомила пресслужба СБУ 5 квітня.

Ділком виявився колишній мешканець Луганщини. До 2014 року він займався вугільним бізнесом на території області.

За даними слідства, після окупації частини Луганщини ділок організував там підприємство. Його зареєстрував у псевдоустановах так званої ЛНР. Ця комерційна структура спеціалізувалась на гуртових поставках вугілля, незаконно видобутого у захоплених копальнях регіону.

"З отриманих "прибутків" ділок регулярно сплачував гроші до бюджету терористів у вигляді "податків" і "зборів. Отримані кошти очільники місцевої окупаційної "адміністрації" витрачали на матеріально-технічне забезпечення бойовиків", – повідомили в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податківці вкрали понад 150 млн грн в українських компаній, які опинилися під окупацією РФ

Згодом ділок переїхав до Києва і продовжив дистанційно управляти нелегальним бізнесом. До оборудки залучив ще трьох спільників, кажуть в СБУ.

В офісних приміщеннях, за адресами столичних помешкань та в автомобілях фігурантів провели обшуки. Виявили документи, комп'ютери та мобільні телефони "із доказами незаконної діяльності" та майже 10 млн грн.

Організатору оборудки повідомили про підозру за статтю фінансування тероризму.

Також заочну підозру отримали троє його спільників. Ті переховуються на окупованій території Сходу України.

15 березня стало відомо про підозру голові псевдоуряду так званої ДНР Віталію Хоценку, який організував вивезення українського зерна з Маріуполя в Росію. Він входить до найближчого оточення ватажка ДНР Дениса Пушиліна.

Хоценко виконує завдання Москви щодо матеріально-технічного забезпечення бойовиків. Відповідає за вивезення українського зерна, вугілля та граніту до РФ, за даними СБУ.

Зараз ви читаєте новину «У Києві схопили керівника підприємства так званої ЛНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі