пʼятниця, 26 січня 2024 05:29

У Чорному морі затонув український теплохід із пасажирами

У Чорному морі затонув український теплохід із пасажирами
Колишнє гідрографічне судно "Пам'ять Меркурія" пристосували для перевезення пасажирів і вантажів. ФОТО: KCHF.RU

23 роки тому 26 січня в Чорному морі затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія", який повертався із Стамбула в Євпаторію.

На борту знаходилося 52 людини - 27 членів екіпажу і 25 пасажирів. Врятуватися вдалося не всім: 20 людей загинули, тіла 5-х з них так і не були знайдені. Люди майже 2 дні бовталися на плотах в крижаній воді. Рятувальна операція була оголошена тільки 28 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді затонуло екскурсійне судно: є десятки жертв

Судно було перевантажене товаром, який був неправильно розташований і закріплений на борту. Крім того, капітан судна Леонід Пономаренко зізнався в порушенні маршруту плавання. "Пам'ять Меркурія" повинна була рухатися уздовж берегової лінії, як це передбачено для суден її категорії. Однак бажаючи скоротити відстань, старенький теплохід рушив навпростець.

Потерпілі - родичі загиблих в катастрофі, члени екіпажу і пасажири - 10 років чекали вердикту суду. Процес починався заново кілька разів - за цей час змінилося 3 судді. У квітні 2012-го суд Нахімовського району Севастополя виніс виправдувальний вирок капітану теплохода. А постраждалим відмовили в задоволенні матеріальних і моральних збитків на 7,6 млн грн.

17 жовтня 2015-го поблизу курортної Затоки на Одещині потонув катер "Іволга". Вийшов у море із 44 людьми на борту рибалити у шторм і перекинувся. 20 людей загинули і ще 2 зникли безвісти. Слідчі довели, що максимально дозволена кількість пасажирів на судні була перевищена утричі. Ужовтні 2019-го суд виніс вирок капітану катера. Олександра Книшова Суворовський районний суд Одеси засудив на 9 років ув'язнення. Капітан був єдиним фігурантом у цій справі.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі затонув український теплохід із пасажирами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі