четвер, 05 липня 2007 14:01

У Бойка істерика від ідеї Ющенка перейти до прямих постачань газу

"Хотів би я подивитися на того "патріота", що готовий вилучити з української економіки $4 млрд у рік на користь економіки іншої країни!" — сказав міністр палива й енергетики Юрій Бойко, критикуючи президента Ющенка за намір відмовитися від послуг швейцарського трейдера Rosukrenergo і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу.

"Сьогодні Україна стягує за транзит газу $1,6 з 1000 куб. м, а це в сумі близько $2,1 млрд на рік," - каже Бойко в інтерв"ю газеті "Ведомости".

"Припустимо, ставка транзиту виросла до середньоєвропейської — $2,8-3,2, що дає Україні додатковий доход у $1,8 млрд. Імпортує Україна 55 млрд куб. м газу на рік, і сьогодні ціна на цей газ — $130 за 1000 куб. м. Якщо вона підніметься до світової ($230), то додаткові витрати економіки України збільшаться на $5,5 млрд у рік. Різниця — майже $4 млрд на рік!", - заявив він.

На думку Бойка, Україна не може сьогодні купувати газ за європейською ціною, по якій його хоче продавати Росія.

Rosukrenergo — той самий буфер, що необхідний Україні на час адаптаційного періоду, вважає він.

У той же час представник Rosukrenergo Андрій Кнутов відмовився дати коментарі щодо ініціативи президента.

А екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що повернення до прямих постачань газу виправдано, оскільки Rosukrenergo не має у своєму розпорядженні власного палива.

Частка в Rosukrenergo є самим коштовним активом нового холдингу Group DF, що належить партнерові "Газпрому" Дмитрові Фірташу.

Rosukrenergo (Швейцарія) створена в 2004 р. Ексклюзивний постачальник середньоазіатського газу в Україну. 50% її акцій належать "Газпрому", решта 50%, за даними PriсewaterhouseCoopers, через Centragas контролюють українські підприємці Дмитро Фірташ (45%) і Іван Фурсін (5%).

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко не раз обвинувачувала Юрія Бойка в причетності до створення "Росукренерго".

Зараз ви читаєте новину «У Бойка істерика від ідеї Ющенка перейти до прямих постачань газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі