середа, 07 березня 2007 09:41

США звинуватили Росію у порушенні прав людини

Держдепартамент США опублікував чергову доповідь про дотримання прав людини у світі, у якій стверджується, що Росія - одна з неблагополучних країн з цієї точки зору.

На думку аналітиків Держдепартаменту, 2006 року в Росії проходила централізація влади в руках виконавчих органів, політичний тиск на суддів, нетерпимість до етнічних меншин, розквіт корупції, вибірковість в застосуванні законів, обмеження свободи слова, переслідування неурядових організацій.

У доповіді також згадуються факти гучних замовлених убивств, зокрема, заступника глави Центрального банку РФ Олексія Козлова і журналістки Ганни Політковської.

Крім того, наголошується збереження проблем у сфері прав людини в Чечні і довколишніх регіонах.

Також, на думку аналітиків Держдепу, влада РФ погано контролює роботу правозахисних громадських організацій. Згадуються, зокрема, порушення прав етнічних меншин і переслідування іноземців в Росії, а також вбивствах чорношкірих студентів скінхедами.

Відзначили автори доповіді і проведену російською владою антигрузинську кампанію, яку вони назвали кульмінацією розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

- Я згідна з більшою частиною того про що йдеться у доповіді. Безумовно, у нас є серйозні проблеми. Головне зараз, - не виправляти ситуацію, а навчитися запобігати порушенням прав людини, - заявила глава президентської ради з прав людини Елла Памфілова.

Офіційної реакції МЗС РФ на доповідь Держдепартаменту поки не поступало, повідомляє "КоммерсантЪ".

Зараз ви читаєте новину «США звинуватили Росію у порушенні прав людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі