понеділок, 25 вересня 2023 12:52

Сомалійські пірати захопили українське судно "Фаїна"

25 вересня 2008 року в нейтральних водах біля Ємену сомалійські пірати захопили українське судно "Фаїна". Воно було завантажене військовою технікою. За п'ять місяців судно викупили і пірати звільнили його.

Автор: galinfo.com.ua
  Вантажне судно "Фаїна" збудували в 1978 році у Швеції
Вантажне судно "Фаїна" збудували в 1978 році у Швеції

Вантажне судно "Фаїна" збудували в 1978 році у Швеції. Після численної зміни власників і назв в 2007 році судно стало власністю панамській компанії Waterlux AG, яка здійснювала управління через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc, розташовану в Одесі.

"Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу. У вересні 2008 році судно вийшло з порту Октябрьск (біля Миколаєва) в кенійський порт Момбаса з військовим вантажем - 33 танки Т-72, пересувна ракетна установка BM-1 ГРАД, вогнепальна зброя та інше військове обладнання, офіційно призначене для уряду Кенії.

Автор: jnsm.com.ua
  "Фаїну" взяли в полон з військовим вантажем
"Фаїну" взяли в полон з військовим вантажем

25 вересня 2008 року, перебуваючи в Індійському океані біля узбережжя Сомалі, судно захопила група з 50 піратів, які назвали себе Регіональною береговою охороною. В цей час на ньому перебувала 21 особа - 17 громадян України, 3 громадянина Росії та один - Латвії. Це був 62 раз за рік захоплення судна у цих водах. Враховуючи специфіку вантажу, 27 вересня пірати зажадали суму викупу - $35 млн, погрожуючи підірвати корабель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли античне судно

Сомалі, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати і НАТО заявили про готовність спільними зусиллями звільнити судно. Кенія самоусунулась від інциденту, відмовившись від операції зі звільнення і ведення переговорів з піратами. 28 вересня пірати знизили суму викупу в сім разів - з $35 до $5 млн. За словами представника Східно-африканської морської програми сприяння Ендрю Мвангури, суму викупу знизили через те, що екіпаж захопленого судна складався з громадян Східної Європи, а не США.

Спочатку пірати змусили "Фаїну" взяти курс на піратську гавань поблизу сомалійського міста Ейль. Але завдяки зусиллям американського есмінця Howard, який переслідував "Фаїну", 29 вересня українське судно зупинили біля найближчого сомалійського узбережжя. Згодом "Фаїну" оточили кораблями НАТО. Основною їх задачею це блокувати будь-які спроби розвантажити військову техніку.

Автор: znaj.ua
  Сомалійські пірати захопили судно "Фаїна"
Сомалійські пірати захопили судно "Фаїна"

30 вересня капітан судна, Володимир Колобков, помер від серцевого нападу. 1 жовтня почались переговори з піратами щодо викупу. Офіційним представником судновласника став експерт в галузі морського піратства Михайло Войтенко, який заявив, що захоплення судна було невипадковим, а саме судно дотримувалось всіх правил безпеки, слідуючи на належній відстані від сомалійського узбережжя. Після кількаразових змін вартості викупу і регулярних зривів переговорів з піратами, "Фаїну" звільнили 5 лютого 2009 року за суму $3,2 млн. 12 лютого у супроводі американського есмінця судно прибуло в кенійський порт Момбаса. Наступного дня, після 5 місяців полону, українські моряки прилетіли до Києва.

Подальше переміщення вантажу "Фаїни" по території Кенії було засекречене Міністерством оборони країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону

9 листопада 2009 року перший заступник помічника Держсекретаря США з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження озброєнь Ванн Ван Діпен в Києві надав українській стороні супутникові знімки, які засвідчили, що українське озброєння було повантажене на залізничні платформи і прибуло у Південний Судан. Призначення вантажу для південносуданських повстанців заявляли і пірати, посилаючись на знайдені на судні транспортні документи. Офіційні представники Кенії і України категорично заперечили ці звинувачення. Міністр оборони України Юрій Єхануров заявив, що все озброєння продавалося державною компанією "Укрспецекспорт" відповідно до міжнародних угод.

Автор: incident.obozrevatel.com
  Пірати вимагали викуп "Фаїни" за  млн
Пірати вимагали викуп "Фаїни" за млн

Викрадення "Фаїни" змусило Раду Безпеки ООН 7 жовтня 2008 року прийняти резолюцію із закликом до всіх держав "брати активну участь у боротьба з піратством у відкритому морі біля узбережжя Сомалі, зокрема шляхом розгортання військових кораблів і військових літаків". За даними ООН лише в 2008 році біля берегів Африканського Рогу було зафіксовано 120 нападів на торгові судна, а дохід піратів, отриманий в якості викупу, оцінюється у $150 млн.

У липні 2013 року "Фаїну" заарештували в Іллічівську разом із вантажем в рамках розслідування справи по затриманню властями Лівії судна "Етель" цього ж судновласника, у зв'язку зі звинуваченням в участі в афері із перепродажем 650 автомобілів Kia і Hyundai, придбаних лівійською компанією для власних потреб у Гонконзі.

Пірати захопили "Фаїну". Виганяли екіпаж на палубу. Шикували у шеренгу і пояснювали жестами, що судно захоплене. Погрожували, що відпустять, коли за судно дадуть викуп. Бунтарів обіцяли розстрілювати.

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати захопили українське судно "Фаїна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі