середа, 10 жовтня 2018 21:27

"Син увесь день у льосі просидів" - розповіді місцевих про порятунок із-під Ічні

Люди, які втекли від вибухів на військовому арсеналі під Ічнею Чернігвської області, розповіли про пережите. Понад сто осіб зупинились у 17-й школі Ніжина. Там облаштували прийом тимчасових переселенців .

Автор: Анатолій Гаєвський
  Жителі Ніжина на Чернігівщині зносять гуманітарну допомогу в приміщення школи № 17, де приймають тимчасових переселенців
Жителі Ніжина на Чернігівщині зносять гуманітарну допомогу в приміщення школи № 17, де приймають тимчасових переселенців

"Ранком проснулася в 20 хвилин на четверту. Чую грохіт, ніби щось зірвалось. Потім ще тричі пролунав такий вистріл, - розповідає 40-річна Тетяна з Ічні. - Чоловік вийшов на вулицю і каже, що військова частина горить. Зарево. Бачили, що снаряди рвуться. Сіли в машину і поїхали. Переживаємо, аби лишився будинок цілий. Дитина налякана. Не можна від нього й відійти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людей розбирали по домівках, як гарячі пиріжки" – розповіли про допомогу евакуйованим з-під Ічні

"Військові готували нас до евакуації. Вчили дітей в школах – водили туди-сюди під сирену. У мене давно вже була зібрана тривожна валіза на такий випадок, - каже Іван з Ічні. - Там саме необхідне – одежа, документи".

60-річна Галина Григорівна сидить у спортзалі, де облаштували нічліг. У приміщенні тхне валеріанкою.

"Коли все почалося, ми з родичами приїхали навідати маму, - розповідає жінка. - Вона живе в Андріївці - це за 25 км від військової бази. Як почули бахкання, хто в чому був, схопили бабусю і кинулись тікати. Навіть документів не взяли. Мама геть невдобна. Сюди не дійде, то лишили її в машині. Їстки туди ношу, онук трішки протоплює в машині, аби не змерзла. Після вибхів у Балаклії і Калинівці, був страх що ми наступні. Але куди тікати? Тут все наше майно. Хата, курочки, порося. Це хтось спеціально зробив. Само вибухнути не могло".

Після вибхів у Балаклії і Калинівці, був страх що ми наступні. Але куди тікати? Тут все наше майно. Хата, курочки, порося

Русява жінка квапливо набирає номер на мобільному. Каже, весь день намагається додзвонитись до сина, але безрезультатно. Приїхала до Ніжина з Грабова, що за 5 км від арсеналу.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Люди з евакуйованих територій розмістились на нічліг в спортивному залі школи № 17
Люди з евакуйованих територій розмістились на нічліг в спортивному залі школи № 17

"Весь день плачу. Вдома свекруха 90 років лишилась і син, аби її наглянути. Забрати не могли, бо паралізована, - плаче жінка. - Вибухова хвиля повиривала нам двері, скло з вікон повилітало. Син увесь день у льосі просидів. У мене був такий стан, ніби ума тронулась. Всю трясло від страху. Коли заїхали за Грабів, снаряд пройшов перед нами і його розірвало. Тут мені старша дочка подзвонила. Сказала, що в них напівдорозі бензину не стало. Я не знала , що робить. Дякувати Богу, їм таки хтось дав літр доїхати. Як дістались Ніжина, мені подзвонили люди з села. Розповіли, що до одних сусідів залетів снаряд у хату. Усередині все погоріло. Найбільше дісталось Августинівці. Там снаряди чотири будинки випалили.

На 6 військовому арсеналі неподалік міста Ічня на Чернігівщині стався вибух і почалася пожежа під ранок 9 жовтня. Людей терміново евакуювали. Дороги закрили для усіх видів транспорту. Задля безпеки - обмежили повітряний простір. Протягом дня щосекунди вибухало по 2-3 снаряда, надвечір інтенсивність змешилася. Пожежу вдалося локалізувати. Серед основних версій НП - робота російської диверсійної групи.

Зараз ви читаєте новину «"Син увесь день у льосі просидів" - розповіді місцевих про порятунок із-під Ічні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі