субота, 04 березня 2023 02:37

Росіяни гальмують обмін полоненими: Лубінець пояснив чому

Росіяни гальмують обмін полоненими: Лубінець пояснив чому
Росіяни не поспішають віддавати цивільних полонених. Фото: dailylviv.com

Росія затягує процес розгляду пропозицій по обміну цивільних полонених і намагається незаконно засудити деяких з них.

Багато з тих, кого Україна трактує як цивільних, Росія вважає комбатантами, що ускладнює процес їхнього обміну. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скількох українських політв'язнів утримує Росія: Лубінець сказав

Росіяни намагаються засудити колишніх правоохоронців, військовослужбовців, екс-суддів, волонтерів, керівників державних установ, як шпигунів або віднести їх у ряди військових, які брали участь у міжнародному воєнному конфлікті.

За словами Лубінця, Росія намагається збільшити обмінний фонд та розхитати українське суспільство, викликати недовіру до влади та звинуватити її в бездіяльності.

"Ми розглядаємо всі можливі механізми повернення цивільних. Пропонуємо нові ініціативи, докладаємо зусиль, аби на багатьох міжнародних майданчиках лунала інформація про те, що РФ масово затримала цивільних громадян України й незаконно утримує їх в полоні", - зазначив омбудсман.

Він також зазначив, що на відміну від ситуації з військовополоненими, відповідно до міжнародного гуманітарного права, обміну цивільних на цивільних не передбачено. Їх окупанти повинні відпускати, якщо проти них не було порушень закону.

16 лютого відбувся черговий обмін полоненими. З російського полону визволили 100 українських військових і цивільного – першого заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка.

Попередній обмін відбувся 4 лютого. Тоді вдалося визволити 116 українців.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни гальмують обмін полоненими: Лубінець пояснив чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі