неділя, 07 квітня 2024 23:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону" і змусили харків'ян покинути місто - The Economist

Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону" і змусили харків'ян покинути місто - The Economist
Росіяни щодня обстрілюють Харків, руйнуючи його житлові будинки: Фото: t.me/synegubov

Росіяни прагнуть змусити харків'ян покинути місто і перетворити Харків на "сіру зону", непридатну для проживання.

Для цього свідомо б'ють по житлових районах. Про це повідомив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО, лейтенант Андрій Коваленко і водночас пише газета The Economist.

"Росіяни не приховують свою мету. Вони свідомо б'ють по цивільних, розповідаючи про техніку серед житлових будинків. Це свідома тактика терору та геноциду", - сказав Коваленко.

Росія посилила обстріли Харкова в грудні, приблизно в той час, коли проблеми з американською військовою допомогою почали потрапляти на перші шпальти газет, пише The Economist.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія обстріляла Харків та область: наслідки показали на фото

Атака 27 березня по вулиці 23-го Серпня стала переломним моментом, оскільки вперше проти другого міста України було застосовано планерну бомбу, запущену з літака, яка здатна пролетіти десятки кілометрів і завдати руйнівної шкоди.

Атака сталася всього через п'ять днів після того, як ракетний обстріл знищив майже всі енергетичні потужності Харкова. За цим послідував більш ніж тижневий обстріл із застосуванням планерних бомб, ракет і безпілотників, в результаті якого загинуло щонайменше 16 і було поранено понад 50 осіб, Відбулася також зловісна еволюція в тактиці, з "подвійними ударами", зазначає видання.

Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що його місто не має наміру здаватися. Він стверджує, що гірше було на початку війни, коли з довоєнного населення, яке становило два мільйони осіб, втекли всі, крім 300 000.

"Як можна перетворити таке місто на сіру зону? Люди не поїдуть, тому що вони вже поїхали, а потім повернулися. Вони вже достатньо намучилися", — заявив Терехов.

Так, забезпечити місто електроенергією без електростанцій та працюючих трансформаторів було складним завданням, але вони впоралися з ним.

"Якби я вам розповів, як ми це зробили, це теж стало б ціллю для ударів", - підкреслив мер Харкова.

Україні не вистачить наявних систем ППО для захисту Харкова, який зазнає щоденних обстрілів з боку Росії. Ситуація в місті – дуже жорстка, постійний російський терор, тепер ще й щоденно – авіабомбами, сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Він зауважив, що захист неба над Харковом - це завдання як для військових, так і для всіх дипломатів України.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону" і змусили харків'ян покинути місто - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі