Ексклюзиви
понеділок, 31 травня 2021 20:20

Рішення доводить свавілля суду першої інстанції: усе про справу Стерненка-Демчука

Одеських активістів Сергія Стерненка й Руслана Демчука виправдали за статтею "розбій". Але визнали винними у викраденні людини. А Стерненка ще й у незаконному придбанні та зберіганні одного патрона калібру 5,45. Таке рішення сьогодні, 31 травня, виніс Апеляційний суд Одеси.

Автор: facebook.com/ruslan.demchuk.311
  Активістам Сергію Стерненку й Руслану Демчуку скасували вироки. У лютому їх засудили на 7,3 роки з конфіскацією частини майна
Активістам Сергію Стерненку й Руслану Демчуку скасували вироки. У лютому їх засудили на 7,3 роки з конфіскацією частини майна

За викрадення обох фігурантів справи засудили до 5 років в'язниці та звільнили від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності. За зберігання бойового патрону Стерненко отримав один рік умовно. Збирається оскаржити вирок у Верховному суді.

"Ми будемо оскаржувати сьогоднішній вирок у Верховному суді", — наголосив він.

Водночас висловив думку, що прокурори також будуть подавати касацію і наполягатимуть на 7,3 року увʼязнення з конфіскацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одну зі справ про напад на Стерненка закрили

За що судили Стерненка й Демчука

Сергія Стерненка й Руслана Демчука судили за справу шестирічної давнини стосовно викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували та вимагали скласти мандат.

Начебто Стерненко запросив його на зустріч у селі Фонтанка на Одещині для збирання грошей на допомогу бійцям АТО. Потім його запросили в автомобіль, де спереду сидів Стерненко, а за кермом Руслан Демчук. За словами потерпілого, він мав із собою лише портмоне з 300 грн і кредиткою, два мобільних телефони й дозвіл на травматичний пістолет. За 10 хв. до автомобіля підсіли ще двоє. Вони заламували йому руки. Після цього Демчук завів автомобіль, а Стерненко дістав пістолет і тричі вистрілив. Хто після цього всього витягнув у нього з кишень речі, він не знає. Потім його завели до підвалу, посадили на стілець і надали йому першу допомогу, витягнувши з ноги кулю. А потім допитували й били. Вимагали скласти депутатський мандат і закрити свою громадську організацію. Погрожували родині. Після цього його повернули до Одеси й відпустили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Аваков - чорт", "Stop рускій мір" — громадськість учетверте прийшла під Офіс президента в підтримку Стерненка (ВІДЕО)

П'ять років розгляд справи майже не рухався. А цьогоріч засідання пішли одне за одним. 23 лютого в Приморському райсуді Одеси Стерненка й Демчука визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Але термін відповідальності за статтею щодо викрадення вже збіг. За двома іншими статтями обох ув'язнили на 7 років і 3 місяці. Також у них мали конфіскувати половину майна. Прокуратура просила для них по 8 років.

Автор: t.me/NazarPrykhodkoPlus
  Одразу після оголошення вироку у містах України люди вийшли на підтримку Сергія Стерненка. Під одеським СІЗО палили фаєри
Одразу після оголошення вироку у містах України люди вийшли на підтримку Сергія Стерненка. Під одеським СІЗО палили фаєри

Обох засуджених закрили в СІЗО. Мали бути там до апеляції. Запобіжні заходи їм змінили 9 квітня - з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, за рішенням Апеляційного суду Одеси.

Що врахували і лишили без змін у апеляції

Сергія Стерненка й Руслана Демчука виправдали за статтею про розбійний напад на депутата Комінтернівської райради Одещини Сергія Щербича через брак доказів.

Водночас судді Апеляційного суду вирішили, що Щербича дійсно викрали та побили. Це підтверджує доказова база, надана прокуратурою, на думку колегії.

Зокрема йдеться про трекінг телефонів обвинувачених. За словами суддів, Віктор Попревич обґрунтовано визнав Стерненка та Демчука винними за цією статтею. Доводи сторони захисту суддя назвала "безпідставними".

Також апеляційний суд скасував вирок Приморського районного суду за обвинуваченням у незаконному зберіганні зброї. Апеляція визнала пістолет Стерненка не вогнепальним, а стартовим. На переконання суддів, цю зброю не можна вважати бойовою. Крім того апеляція "критично оцінює висновки судового експерта", який декілька разів змінював свої покази та не міг відповісти на всі питання суду. Саме він визнав стартовий пістолет Стерненка вогнепальним. Зрештою Стерненка визнали винним у зберіганні одного бойового патрона. Начебто він міг бути небезпечним "через участь обвинуваченого у масових акціях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Стерненка: суддя заявив, що його кабінет обстріляли

Хто такий Сергій Стерненко

Сергій Стерненко є громадським активістом та діячем, він очолює організацію "Небайдужі". Був активним учасником Революції гідності, також очолював осередок "Правого сектору" в Одесі. Він народився 20 березня 1995 року в селі Садове Білгород-Дністровського району Одеської області в родині колишнього прикордонника і вчительки. До 2014-го займався "розкруткою" груп в соцмережах.

На початку 2014 року він приєднався до активістів Євромайдану в Одесі, згодом очолив його. Тоді Стерненку було 18 років. Був учасником Революції гідності в Києві. Зокрема, перебував на вул. Грушевського під час масових розстрілів 20 лютого 2014-го.

Вивчав правознавство в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. 2015 року увійшов до списку "100 впливових одеситів" за версією благодійного фонду "Журналісти за демократію". Здобуває ступінь магістра в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, спеціальність – міжнародне право.

Жив та навчався в Одесі. Після низки нападів, скоєних на нього впродовж 2018 року, переїхав жити в Київ.

Громадська діяльність

Як активіст "Правого сектору" долучався до закриття наркоточок з реалізації спайсу в Одесі. Був одним з організаторів "сміттєвої люстрації". Зокрема у вересні 2014 року брав участь у "сміттєвій люстрації" Нестора Шуфрича, який приїхав в Одесу на засідання "Опозиційного блоку". Того ж року був одним з ініціаторів зриву концерту Ані Лорак, пікетування російського консульства. А також – блокади окупованого Криму восени 2015 року та притягненні до кримінальної відповідальності лікаря-хабарника Ігоря Бичкова. 2016 року активіст позивався проти одеської викладачки-українофобки Олени Радзиховської. Його позов частково задовольнили.

2017-го Стерненко долучався до зриву виступу російського актора Костянтина Райкіна, який відкрито підтримував анексію Криму.

У лютому 2017 року залишив "Правий сектор". А у квітні 2018-го став співзасновником громадської організації "Небайдужі" в Одесі. Виступав проти забудови частини території Міського саду Одеси – Літнього театру. Сам з'явився до правоохоронців, коли дізнався, що його підозрюють в організації заворушень під час акцій протесту. Через це в листопаді 2017 року його ув'язнили на 60 діб.

Труханов тричі замовляв мене вбити

Хто такий Щербич

Сергій Щербич - член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану, колишній депутат однієї з районних рад на Одещині. Пізніше Щербич став соратником мера Одеси Геннадія Труханова та членом його партії "Довіряй ділам". Стерненко звернувся до обласної прокуратури, СБУ і поліції, щоб депутата притягнули до відповідальності за його антиукраїнську діяльність.

Автор: myrotvorets.center
  Жертвою "викрадення" проукраїнських активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука в 2015 році виявився Сергій Щербич. Член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану.
Жертвою "викрадення" проукраїнських активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука в 2015 році виявився Сергій Щербич. Член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану.

"Щербич є партійцем та депутатом "Довіряй ділам" та повністю підконтрольний меру Одеси Труханову. Труханов тричі замовляв мене вбити. І за його вказівки і відкрили це та ще низку кримінальних проваджень. Саме тому Щербич і писав ту заяву проти мене",- розповів Стерненко.

Рішення також доводить свавілля суду першої інстанції

Які думки про вирок

"Сьогоднішнє рішення апеляційного суду складно назвати справедливим. Але це краще, ніж вичудив суд Приморський, коли мене ув'язнив та ще і з конфіскацією. По факту я отримав судимість та рік умовно за один патрон", - каже Сергій Стерненко.

Це рішення може й неправильне, але воно виважене і обґрунтоване юридичними, а не юридично подібними думками, вважає адвокат Леонід Маслов.

"Рішення також доводить свавілля суду першої інстанції. Щодо наслідків - судимість погашається негайно зі спливом одного року", - каже адвокат.

Правосуддя і правоохоронної системи у нас як не було, так і немає. А є телефонне право, вплив на суди і той факт, що влада боїться тільки одного, вважає активіст Роман Сініцин.

"Акції ще будуть, бо нічого не вирішилось, крім того, що Сергій сьогодні не їде в тюрму. По викраденню, катуванню ватного тітушки, 300 гривень, стартовий пістолет. Усе це апеляція похоронила. Але дала умовний термін за один патрон. За версією суду - "зберігання одного патрону могло становити небезпеку, бо Стерненко активно брав участь у акціях протесту". І саме тому справу не закрили за малозначимістю. Бо один патрон, це не малозначимо, за версією цього "суду". Сергій не поїде на колонію. Але буде і далі в "підвішеному стані", бо є ще суд по самообороні. І як тільки буде "політична воля" - Сергій поїде уже на реальний термін, умовний - змінять на відбування реального", - каже Сініцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Стерненка-Демчука: у суді слухали потерпілого. Попросив перекладача

Напади на Стерненка та звинувачення у вбивстві

На активіста нападали тричі протягом першої половини 2018 року – його били битами та стріляли у шию. Все це відбулося в Одесі. Під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників 29-річного Івана Кузнєцова. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Другий учасник нападу 30-річний Андрій Ісайкул згодом втік з України. Активіст стверджує, що захищався. У СБУ заперечують. Говорять, він всадив ножа в серце Кузнєцову, коли той тікав.

Четвертий напад стався 31 серпня торік під Приморським судом в Одесі. Тоді його намагалися облити невідомою речовиною. Винні в нападах досі не покарані. Сам активіст звинувачував одеського мера Геннадія Труханова та керівництво обласної поліції. Мер ситуацію не коментує.

Автор: facebook.com/sternenko
  У 2018 році на Сергія Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові
У 2018 році на Сергія Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові

Ірина Венедіктова, очоливши Офіс генпрокурора, "виявила величезну зацікавленість до цієї справи", за словами її ексзаступника Віктора Трепака.

11 червня торік Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Спочатку його відправили під домашній арешт, потім запобіжний захід змінили на нічний домашній арешт. 29 січня цей запобіжний захід скасували, оскільки суд передав Стерненка на поруки народному депутату від "Голосу" Роману Лозинському.

Якщо провину активіста доведуть – можуть ув'язнити на 15 років.

Вирок у 7,3 року з конфіскацією Сергію Стерненку та Руслану Демчуку виніс суддя Приморського райсуду Віктор Попревич. В Одесі працює з 2015-го, переїхав сюди із Донецька. Відомий багатьма резонансними рішеннями. Зокрема тим, що нібито "відмазував" п'яних водіїв. А також відпустив під мізерну заставу директора табору "Вікторія", де загинули діти.

Зараз ви читаєте новину «Рішення доводить свавілля суду першої інстанції: усе про справу Стерненка-Демчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути