середа, 20 червня 2007 09:43

Проти Цушка справи закрили, а проти людей Гелетея - ні

Колишній в.о. генпрокурора Віктор Шемчук не знав про скасування Печерським райсудом Києва постанови про порушення кримінальних справ, пов"язаних із захопленням будинку Генеральної прокуратури, щодо міністра внутрішніх справ Василя Цушка.

"При мені ці справи активно розслідувалися. Підстави як для їхнього порушення, так і для подальшого залучення до відповідальності усіх винних були. Куди вони (підстави) пропали – я не знаю", - заявив Шемчук газеті "Комерсант-Україна".

У той же час, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, який курує діяльність Головного слідчого керування ГПУ, у вівторок підтвердив, що постанови про порушення даних кримінальних справ дійсно скасовані в судовому порядку.

"Усе те, що напорушував Шемчук, усі ці справи припинені судом", - повідомив він.

У вівторок стало відомо, що Печерський райсуд скасував постанови про порушення кримінальних справ, пов"язаних із захопленням будинку ГПУ 24 травня.

Шемчук, який виконував на той момент обов"язки генпрокурора, порушив 4 кримінальні справи. Спершу їхнє розслідування було доручено СБУ, однак після повернення на посаду генпрокурора Олександра Медведька всі ці справи були витребувані Генпрокуратурою.

У той же час, у провадженні Генпрокуратури залишилася ще одна, п"ята кримінальна справа, порушена за фактом захоплення будинків ГПУ одним зі слідчих Головного слідчого управління ГПУ.

"Ця справа – інша сторона медалі. Генпрокуратура розглядає втручання у свою діяльність і захоплення будинку співробітниками УДО", - розповіло джерело видання в Головному слідчому управлінні.

Начальник УДО Валерій Гелетей стверджує, що його підлеглі були допитані тільки як потерпілі. "Співробітники УДО 24 травня знаходилися на своєму робочому місці. У нас 14 потерпілих, 1 особа лежить у лікарні. І склад злочину щодо них задокументований", - заявив він.

Гелетей переконаний, що розслідування справ, постанови про порушення яких скасовані в судовому порядку, буде відновлено.

"Не так просто буде закрити ці справи, як це комусь хочеться. Суд може закривати все що завгодно... Подивимося, як Генпрокуратура буде діяти. Вона повинна, просто зобов"язана аргументовано доводити законність порушення цих справ", - переконаний він.

Зараз ви читаєте новину «Проти Цушка справи закрили, а проти людей Гелетея - ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі