четвер, 12 січня 2023 20:35

"Притягнути винних до відповідальності" ‒ Гутерреш на Радбезі ООН згадав про війну в Україні

"Притягнути винних до відповідальності" ‒ Гутерреш на Радбезі ООН згадав про війну в Україні
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш згадав Україну на засіданні Радбезу. Фото: ukrinform.ua

Сьогодні, 12 січня, під час відкритих дебатів міністерського рівня щодо верховенства права у відносинах між державами на Раді безпеки ООН Генеральний секретар Антоніу Гутерреш згадав Україну.

Він, зокрема, говорив про глобальні проблеми, які створила російська війна в Україні, та беззаконня, яке вона провокує, повідомляє РБК-Україна.

Гутерреш зазначив, що саме верховенство права є основоположним принципом для ООН і місії миру.

"Воно захищає вразливих, запобігає дискримінації, насиллю та іншим зловживанням, починаючи з маленького селища і до глобального рівня, включаючи державні і приватні структури", ‒ зазначив генсек ООН.

Верховенство права він вважає інструментом боротьби з геноцидом, і каже, що навіть під час війни держави мають дотримуватися положень міжнародного права. Проте, словами Гутерреша, деякі держави продовжують безкарно порушувати міжнародне право.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закінчення війни в Україні обговорять в ООН

"Російське вторгнення в Україну призвело до гуманітарної катастрофи та порушення прав людини, травмувало покоління дітей та прискорило глобальну продовольчу й енергетичну кризи", ‒ наголосив Гутерреш.

Він також підкреслив, що будь-яка анексія території держави іншою державою через загрозу силою або за допомогою неї є порушенням статуту ООН та міжнародного права.

"У всьому світі ООН мобілізована для боротьби з безкарністю та прагне притягнути винних до відповідальності за допомогою справедливого, незалежного судового розгляду", ‒ зауважив генсек.

Україна не бачить ознак, які б свідчили про реальну готовність російської сторони до переговорів. Натомість Київ і далі шукатиме дипломатичне рішення згідно з "формулою миру" президента Володимира Зеленського. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю National Public Radio.

Генеральний секретар Організації з безпеки й співробітництва у Європі (ОБСЄ) Гельга Марія Шмід заявила, що проти виключення РФ з організації. Таку позицію аргументувала необхідністю зберегти канали зв'язку.

Зараз ви читаєте новину «"Притягнути винних до відповідальності" ‒ Гутерреш на Радбезі ООН згадав про війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі