субота, 19 листопада 2022 12:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Працювали через ФСБ. В Україні організували нелегальні канали втечі до РФ
7

Служба безпеки України ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку.

Співробітники в декількох областях нейтралізували міжрегіональне злочинне угруповання, яке організувало нелегальні "трафіки". Зловмисники пропонували потенційним призовникам виїхати до Південного Кавказу або країн Євросоюзу через територію Російської Федерації. Про це повідомила пресслужба СБУ 19 листопада.

"Ціна питання" становила від 2,5 до 8 тисяч доларів з клієнта, залежно від напрямку руху. За ці гроші зловмисники обіцяли вивезти до окупованого Криму через Запорізьку область, а далі Керченським мостом до РФ. Для цього налагодили контакт з кадровим співробітником прикордонного підрозділу ФСБ. Саме він за гроші мав забезпечувати безперешкодний "прохід" ухилянтів через російський кордон", – йдеться в повідомленні.

Для комунікації з представником російської спецслужби зловмисники використовували анонімні месенджери.

Ще один "маршрут", який пропонували фігуранти, пролягав через прикордонні райони Сумської області.

СБУ ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку
Фото: ssu.gov.ua
СБУ ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку
СБУ ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку
СБУ ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку
СБУ ліквідувала нові канали незаконного виїзду з України громадян призовного віку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи призиватимуть під час воєнного стану: Рада ухвалила закон

"Для незаконного переправлення призовників планували використовувати "обхідні" шляхи поза контрольно-пропускними пунктами. Ще один канал нелегальної міграції проходив через західні регіони України. Щоб його реалізувати, зловмисники обіцяли оформити своїх клієнтів як водіїв агропромислових підприємств, які транспортують сільгосппродукцію до ЄС", – додали в пресслужбі.

СБУ задокументувала факт злочинних дій, зокрема і передачу зловмисникам грошей за приховане вивезення до Євросоюзу двох ухилянтів.

"Під час понад 20 обшуків за місцями перебування учасників угруповання у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях правоохоронці виявили речові докази злочинної діяльності, зокрема мобільні телефони, які використовували у спілкуванні з ворогом", – зазначили працівники Служби.

Шістьом учасникам злочинного угруповання повідомили про підозру.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 8 тис. військовозобов'язаних намагалися втекти за кордон. Про це під час брифінгу 26 жовтня повідомив заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Артем Ситник з посиланням на дані Державної прикордонної служби.

Понад 5 тис. із цих порушників зупинили поза пунктами пропуску. Решта намагалися схитрувати на паспортному контролі.

Також офіційно зафіксували понад 245 спроб підкупити прикордонників. Вони відмовилися від хабарів, загальна сума яких понад 4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Працювали через ФСБ. В Україні організували нелегальні канали втечі до РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі