четвер, 27 січня 2011 16:55

Працівники СБУ залякували та мордували "дибою" затриманого тризубівця

Працівники СБУ залякували та мордували "дибою" затриманого тризубівця

Адвокат затриманого "тризубівця" Василя Лабайчука Віктор Ніказаков розповів Gazeta.ua про чергові методи тиску, які практикують над його підзахисним.

Про них правозахисник дізнався під час другої зустрічі з своїм підопічним. За його словами хлопця двічі возили в Запорізьке управління СБУ, де залякували та застосовували тортури.

"Першого разу возили за кілька днів після затримання 15 чи 16 січня. Василь вже збився з ліку днів – не пам'ятає дати. Під час допиту були присутні п'ять-шість чоловік. Задавали питання стосовно підриву пам'ятника Сталіна. Василь відмовлявся давати свідчення. В цей час присутні погрожували. Казали, що назад в міліцію його везтимуть темними вуличками, і з ним може щось погане статися" , - переповідає слова клієнта Ніказаков.

Другий допит був 21 січня, коли Лабайчук вже мав адвоката.

"Порушуючи закон, працівники СБУ відмовилися повідомити мене про допит. Знову питали його про теракт. Коли він відмовився будь що говорити без адвоката, робили йому так звану "дибу". Руки заламують назад, і хтось різко тягне за них до верху. При цьому людина від болю змушена нахилити тіло вперед, так що голова опиняється на рівні нижче колін. Василя в такій позі тримали кілька хвилин в кабінеті, а потім ще з 10 хвилин в коридорі. Він не піддався тортурам. Врешті його знову відвезли в міліцію", - повідомив адвокат.

Після заяви Ніказакова про нелюдські умови утримання "тризубців" його підопічного перевели з камери райвідділу міліції в слідчий ізолятор.

"Там принаймні харчування триразове. Щоправда, нормальних умов все одно немає. Уявіть, від дати затримання - 9 січня - Василю досі не надали можливості прийняти душ, чи іншим чином нормально помитися", - обурюється правозахисник.

Лабайчук та інші затримані "тризубівці" проходять по статті "групове хуліганство". Міліція підозрює їх в тому що вони зрізали голову Сталіну біля обкому партії в Запоріжжі.

Раніше Ніказаков повідомляв, що його клієнта та інших членів організації морять голодом в СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «Працівники СБУ залякували та мордували "дибою" затриманого тризубівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі