субота, 31 грудня 2022 20:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Повторив "трюк" Путіна: Лукашенко забезпечив собі місце у парламенті Білорусі до кінця життя

Повторив "трюк" Путіна: Лукашенко забезпечив собі місце у парламенті Білорусі до кінця життя
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав законопроект, який дозволяє йому залишатися у парламенті до кінця життя. Фото: Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав законопроект, який дозволяє йому залишатися у парламенті до кінця життя.

Лукашенко затвердив зміни, згідно з якими значно зменшуються повноваження білоруського парламенту, їх передають новому органу – Всебілоруським народним зборам, який було створено після так званого референдуму щодо внесення поправок до конституції РБ, пише "БелТА".

Таким чином парламентаріїв Білорусі позбавлять права обирати членів конституційного суду та центральної виборчої комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ літаками перекидає мобілізованих та техніку до Білорусі – моніторингова група

Депутати верхньої (Рада Республіки) та нижньої (Палата представників) палат парламенту братимуть участь у Всебілоруських народних зборах як делегати.

У змінах до закону також передбачено, що президент Білорусі, який припинив виконання своїх повноважень, входить до складу Ради Республіки довічно.

Аналогічне нововведення прийняв у Росії диктатор Володимир Путін, який гарантував собі місце у Раді Федерації РФ.

У Білорусі поки що не проводять справжню мобілізацію.

Режим диктатора Олександра Лукашенка вивчає негативний досвід призову в Росії. Таку думку висловив посол України в РБ Ігор Кизим в інтерв'ю "Європейській правді".

За його словами, поки що немає інформації про призов на території РБ. Можливо, йде прихована мобілізація. Але, найімовірніше, повістки приходять для уточнення даних, щоб знати, на який ресурс можна розраховувати у разі призову, вважає дипломат.

Зараз ви читаєте новину «Повторив "трюк" Путіна: Лукашенко забезпечив собі місце у парламенті Білорусі до кінця життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі