пʼятниця, 31 травня 2013 13:31

Пісок, який випав із дощем на Закарпатті, прилетів з Африки

Пісок, який випав із дощем на Закарпатті, прилетів з Африки
Фото: www.ukrinform.ua

Тисячі водіїв Земплінського краю, що межує із Закарпатською областю, у четвер зранку виявили на парковках свої авта з тонкою плівкою жовтого пилу. Мова йде про райони міст Сніна, Гуменне, Требішов, Медзилаборце, Міхаловце та Стропков врановській, повідомляють журналісти словацького видання "Корзар".

"Сьогодні вранці я зателефонував людям, що при потребі у місті є машини від такого пилу, — сказав мер Медзилаборців Іван Солей. — Крім того, попросимо автомийки робити людям знижки".

"У перший раз, коли я побачив жовтий пил, це був шок для мене, — зізнався Любослав Бутала, якого словацькі журналісти зловили в одній з автомийок Гуменного. — Я думав, що це якась хімія або щось виділяється з димоходів. Щось таке, ніби десь уночі, щось було піддано кремації. Шкода, що ми не знаємо, що саме знаходиться в повітрі, яким ми дихаємо".

Працівники управління охорони здоров'я (R?VZ) міста Вранова зібрали кілька зразків пилу, пише clipnews.info.

"Ми зв'язалися з іншими відомствами і там був такий же випадок", — каже директор врановського R?VZ Людмила Розарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ужгороді пройшов незвичний дощ з піском

Це пил і пісок потрапив у хмари східної Словаччини, каже прес-секретар Гідрометеоінституту Словаччини Іван Гарчар. Сильні вітри в західній Лівії та Єгипті, за його словами, розпочалися ще у вівторок 28-го травня. У повітря потрапила велика кількість пилу і піску. Такі повітряні потоки переважали над Середземним морем, недалеко від Південної Італії і на північному заході Греції.

Наступного дня частини проникли вглиб на Балкани (наприклад, у Сербії.) і північну Угорщину,у той час як друга частина різних потоків пилу з Греції повернулася на Туреччину.

Такі метеорологічні ситуації передачі піску й пилу з Сахари — велика рідкість у Європі, тому не варто говорити про те, що це явище може стати щорічним.

Зараз ви читаєте новину «Пісок, який випав із дощем на Закарпатті, прилетів з Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі