пʼятниця, 23 березня 2012 15:13

Операцію з ліквідації "тулузького стрілка" назвали провальною

Операцію з ліквідації "тулузького стрілка" назвали провальною
Тулузького терориста треба було брати живим. Фото: newsru.com

Після вбивства Мухаммеда Мери, який холоднокровно розстріляв на півдні Франції семеро людей, включаючи малолітніх дітей, все голосніше звучать заклики перевірити діяльність спецслужб, які, як з'ясувалося, стежили за "тулузьким стрілком" кілька років, але так і не змогли попередити трагедію. Питання також викликає сама операція з його знешкодження. Владі дорікають в тому, що вона так і не зуміла взяти живим терориста, який хвалився, що "поставив Францію на коліна". В цілому критика зводиться до того, що операція була "провальною".

Зокрема, із різкою критикою виступив ветеран французького спецназу, засновник елітного спецпідрозділу французької жандармерії GIGN 67-річний Крістіан Прото. На його думку, командування RAID (антитерористичний підрозділ спецназу) проводило операцію в Тулузі без чітко розробленого плану. Він висловив здивування тим, що підрозділ елітних спецназівців не зміг затримати живим обложеного одинака, на чому наполягала вища влада країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік на скутері вбив сімох

Ветеран запропонував свою тактику проведення операції. "Треба було закачати все сльозогінним газом. Це не зайняло б і п'яти хвилин. Замість цього вони (RAID) закидали його (світлошумовими) гранатами", - сказав Прото. Такі дії тільки розлютили Меру і спровокували його на запеклий опір.

"Я можу здатися самовпевненим, але під моїм командуванням GIGN провів 64 операції, під час яких ніхто не загинув", - додав він.

"З чисто технічної точки зору ця операція, що тривала 32 години, стала провальною", - написав в блозі на сайті Marianne2 журналіст, фахівець з військових питань Жан-Домінік Мерш.

Фахівці з антитерористичної боротьби стверджують, що операція зі знешкодження Мера була досить проста хоча б тому, що він був один, без заручників. На думку журналіста, до "провалу" призвело елементарна відсутність достовірної інформації.

До останнього, навіть коли спецназ вже штурмував, ніхто не знав, чи живий терорист взагалі. Тому його раптова поява з ванної, та ще й зі зброєю, стало свого роду несподіванкою. В ході перестрілки Мера зміг відійти до вікна і виплигнути з нього перш, ніж був застрелений снайпером.

"Французька влада заслуговує критику за свої дії з Мера", - пише The Times. Той факт, що шість поліцейських отримали поранення, свідчить про певний ступінь некомпетентності, яку виявили в організації, плануванні і здійсненні операції зі знешкодження терориста, йдеться в статті.

Зараз ви читаєте новину «Операцію з ліквідації "тулузького стрілка" назвали провальною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі