четвер, 03 листопада 2022 07:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Небезпека на Запорізькій АЕС ‒ через російські обстріли станція повністю знеструмлена

Небезпека на Запорізькій АЕС ‒ через російські обстріли станція повністю знеструмлена
У ніч на 3 листопада Запорізька АЕС перейшла в режим повного знеструмлення. Фото: slovoidilo.ua

У середу, 2 листопада, через російські обстріли пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв'язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

Тому о 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Увімкнулися всі 20 дизель-генераторів. Про це повідомляє Енергоатом.

Нині схема живлення власних потреб Запорізької АЕС оптимізована. Працює дев'ять дизель-генераторів. Енергоблоки №5 і №6, які були в гарячому стані, переводять у холодний стан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителям Енергодара подали тепло ‒ попри постійні російські обстріли Запорізької АЕС

"Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу. Через окупацію станції і втручання представників Росатому в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені", ‒ ідеться в повідомленні.

Енергоатом вкотре звернувся до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС. Вимагають також виведення з території станції та Енергодара усіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.

У тимчасово захопленому Енергодарі лінія електропостачання четвертого енергоблока Запорізької атомної електростанції зупинилася через детонацію міни. Вибух стався ввечері 30 жовтня за межами периметральної огорожі ЗАЕС, заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

Російські окупаційні війська спровокували екологічну катастрофу біля Запорізької атомної електростанції. Там загарбники нищать важливу екологічний складник роботи станції.

Зараз ви читаєте новину «Небезпека на Запорізькій АЕС ‒ через російські обстріли станція повністю знеструмлена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі