вівторок, 20 лютого 2007 16:11

Об"єкти нападу США у Ірані

США можуть завдати бомбових ударів по об"єктах в Ірані, якщо іранську ядерну проблему не вдасться вирішити дипломатичними способами.

Про це повідомила телерадіомовна корпорація ВВС з посиланням на дипломатичні джерела. За інформацією оглядача ВВС з питань безпеки Френка Гарднера, плани США на цей випадок йдуть набагато далі за бомбові удари по відомих і потенційних ядерних об"єктах. За його словами, американські штабісти вже позначили інші можливі цілі - іранські військово-повітряні і військово-морські бази, об"єкти ППО, ракетні заводи і командні пункти.

Про які саме цілі йдеться, можна судити по опублікованих в інтернеті супутникових знімках. В першу чергу, це об"єкти ядерної програми Ірану. Деякі з них:

Фабрика із збагачення урану в Натанзі. Ще три роки тому у звіті МАГАТЕ вказувалося, що на цьому заводі виявили сліди урану, придатного для виробництва ядерної зброї.

Фабрика з виробництву важкої води в іранському місті Ерак. Важка вода використовується в ядерних реакторах, які застосовуються для виробництва плутонію.

Фабрика з переробки урану в Ісфахані. На ній може вироблятись газ, який використовують у спеціальних центрифугах для збагачення урану. Іншим її продуктом може бути окис урану, вживаний в деяких типах ядерних реакторів.

Атомна електростанція в Бушері. Її будівництво почалося ще 1974 року за допомогою німецьких фахівців. Після ісламської революції 1979 року проект покинули, але в 1992 будівництво відновили - вже з російською допомогою. Зараз на електростанції два енергоблоки, будівництво одного з яких, за деякими даними, близьке до завершення, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Об"єкти нападу США у Ірані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі