понеділок, 26 березня 2012 11:31

Новий закон зменшить прокуратурі повноваження і штат

Новий закон зменшить прокуратурі повноваження і штат
Закон "Про прокуратуру" вивчає зараз "Венеціанська комісія". Фото: podrobnosti.ua

У новому законі "Про прокуратуру", який знаходиться на вивченні Венеціанської комісії (ВК), пропонується, зокрема, позбавити прокуратуру контролю за слідством, обмежити чисельність прокурорів і знизити вплив президента на генерального прокурора. В адміністрації президента тим часом заявляють, що проект потрапив в ВК без їх відома, і обіцяють внести до Верховної Ради альтернативний документ, шанси на прийняття якого значно вище, ніж у документа, який вивчається комісією, повідомляє Комерсанті-Україна в статті "Генпрокуратурі ставлять рамки".

Про те, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) приступила до роботи над черговим законопроектом, що надійшли з України, повідомив секретар комісії Томас Маркерт.

"Венеціанська комісія зараз вивчає проект закону про прокуратуру, підготовлений Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (консультативно-дорадчий орган при президенті,-ред.)", - заявив він.

У прес-службі ВК уточнили, що висновок комісії по даному документу буде затверджений 15-16 червня.

У розпорядженні видання опинився текст згаданого документа. Проект передбачає істотну зміну повноважень прокуратури. З переліку функцій цього органу зникло не лише проведення досудового слідства, але і будь-яка можливість впливу прокурора на слідчих. Пропонується залишити у підпорядкуванні прокуратури лише підтримку держобвинувачення в суді, а також нагляд за законністю роботи органів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання, слідство і виконання покарань у сфері кримінальної юстиції.

Повністю змінюється структура прокурорської системи. Крім Генеральної прокуратури (ГПУ), пропонується створити регіональні та окружні прокуратури - перші є аналогом обласних, другі покривають один або кілька районів. Однією з найбільш помітних новацій стало обмеження штату органів прокуратури. У Генпрокуратурі, згідно з проектом, можуть працювати не більше 50 прокурорів.

Законопроект обмежує також штат регіональних (один прокурор на 75 тис. населення) та окружних (один на 10 тис.) прокуратур. Прокурорські працівники готові до скорочень у зв'язку зі зменшенням функцій, але жорстко критикують цю норму законопроекту.

"У постійно мінливих умовах фіксувати в законі кількість співробітників ні в якому разі не можна. До того ж ми досі чітко не знаємо, чим буде займатися прокуратура", - пояснив президент Української асоціації прокурорів Олександр Шинальський.

Проект вносить зміни і в процедуру призначення глави ГПУ. Сьогодні президент має право звільнити генпрокурора з будь-якої формальної причини. У разі прийняття закону президенту для підписання указу про відставку потрібно звинуватити його в порушенні присяги і довести цей факт у дисциплінарній комісії. У той же час право звільнити генпрокурора без аргументації з'являється у Верховної Ради - недовіра парламенту автоматично призводить до його відставки.

"Закон вийшов цікавий, ми затвердили його, але подальша його доля мені невідома. Сумніваюся, що президент подасть його в Раду в такому вигляді", - сказав член Нацкомісії зі зміцнення демократії, суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон зменшить прокуратурі повноваження і штат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі