понеділок, 27 липня 2020 11:37

"Ні сміття викинути, ні хліба купити" - Дугарь про домашній арешт

Автор: Анатолій Гаєвський, Gazeta.ua
  Яна Дугарь носить електронний браслет понад п'ять місяців. Без дозволу органів слідства не може залишати Новомосковський район Дніпропетровщини з 13 грудня 2019-го
Яна Дугарь носить електронний браслет понад п'ять місяців. Без дозволу органів слідства не може залишати Новомосковський район Дніпропетровщини з 13 грудня 2019-го


5 місяців провела під домашнім арештом військовий медик Яна Дугарь, із них 2 - під цілодобовим. 12 грудня торік їй оголосили підозру у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

"Перший місяць було повне несприйняття реальності, - розповідає Дугарь. - Суди в Києві, а в мене цілодобовий домашній арешт у Новомосковському районі Дніпропетровської області, де знімала квартиру. 13 грудня слідчі повезли мене туди. Серед ночі проводили обшук до ранку. Через 2 дні їду в Київ. Не надійшли матеріали справи, того ж дня повертаюся на Дніпропетровщину. Коли знайомі підвозили, коли своїм ходом добиралася. Можна виїжджати тільки за офіційною підставою. З дому виходити заборонено. Ні сміття викинути, ні хліба купити. Допомагали сусіди. Приїздили друзі з Кіровоградщини, з Дніпра".

На початку лютого Дугарь одягнули електронний браслет і замінили захід на нічний домашній арешт: "Бути мала у військовій частині на Дніпропетровщині, тож могла хіба сходити в магазин. У казармі провела ще 3 місяці".

25 травня Печерський суд змінив запобіжний захід на заставу у 168 тис. грн. Територіально мусить бути у Новомосковському районі Дніпропетровщини: "Порахували мій дохід за 10 років - пів мільйона гривень. У справах щодо тяжких злочинів застава має бути від 80 до 300 неоподаткованих мінімумів. Мені зробили нижню межу, - каже Яна Дугарь. - Внести треба протягом 5 діб. Інакше слідчі могли клопотати про тримання під вартою. Друзі підбадьорювали: "Мала, максимум день-два, і зберемо". Вдалося менш як за 3 години. Гроші перерахували більше пів тисячі людей з усієї України і з-за кордону. Я вдячна кожному".

Небайдужі також перераховують гроші на життя. Від грудня єдиний дохід - армійський оклад у 1045 грн.

"З браслетом я прив'язана до розетки. Треба заряджати спеціальний гаджет, - розповідає Дугарь. - Від нього не можна відходити далі метрів 15. Був допит у слідчого, і я лишила прилад в авто адвоката. Тут же дзвонять: де трекер? Якось забула поставити на зарядку, розрядився, втратився зв'язок. Приїхав патруль. Перевірили, чи вдома я, чи не пошкоджений браслет".

Яна Дугарь вивчає власну особову справу - 38 томів, по 240-270 сторінок кожен. Наразі домагається зміни запобіжного заходу на поруки або особисте зобов'язання.

13 липня суд скасував для Яни Дугарь домашній арешт і відпустив на поруки. З неї зняли електронний браслет.

БІЛЬШЕ В ІНТЕРВ'Ю ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пояснив, чому не звільняють Авакова

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го у результаті вибуху автомобіля в Києві. За версією слідства, Яна Дугарь вела фотозйомку 15-18 липня поблизу місця злочину. Докази і свідчення очевидців, що в той час вона перебувала у госпіталі в Покровську на Донеччині - слідство й суд ігнорують. Інші підозрювані у справі - лікарка Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко - у слідчому ізоляторі понад 200 днів.

Зараз ви читаєте новину «"Ні сміття викинути, ні хліба купити" - Дугарь про домашній арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі