понеділок, 26 лютого 2007 14:37

НАТО попросила Туреччину відкрити повітряний простір у разі війни з Іраном

НАТО звернулася до Туреччини з проханням відкрити її повітряний простір, а також сухопутні кордони з Іраном у разі проведення військової операції проти Ісламської Республіки. Поки не відомо, яку відповідь дала Туреччина, що входить до Альянсу вже понад 50 років.

Експерти відзначають, що Туреччина навряд чи підтримає НАТО і Вашингтон, якщо він ухвалить рішення завдати удару по Ірану для знищення його стратегічних об"єктів, зокрема ядерних. Останнім часом відносини між Туреччиною і Іраном розвиваються успішно. Нещодавно глава турецького МЗС Абдуллах Гюль заявив, що з Тегераном стосунки хороші і Анкара "більше не побоюється експорту ісламської революції".

У 2003 році нинішній уряд Туреччини відмовився брати участь в іракській кампанії, назвавши її нічим не виправданою авантюрою.

Генеральний секретар Ліги арабських держав (ЛАД) Амр Муса заявив у понеділок, що арабські країни не дозволять Ізраїлю використати свій повітряний простір для завдання ударів по Ірану у разі ухвалення Сполученими Штатами рішення про проведення військової операції проти Ісламської Республіки.

Цю заяву було зроблено у зв"язку з публікацією в ізраїльській газеті Ha"aretz, де йшлося, що Катар, Оман і Об"єднані Арабські Емірати дали згоду на використання свого повітряного простору ізраїльськими ВПС. Муса повідомив, що лідери цих держав в телефонній розмові з ним спростували цю інформацію.

Як відзначив Муса, його співрозмовники зазначили, що це неможливо "ні зараз, ні в майбутньому", оскільки Іран є "братською сусідньою країною".

У свою чергу уряд Ізраїлю спростував повідомлення британської The Daily Telegraph про те, що Тель-Авів просив у американської адміністрації дозвіл на переміщення ізраїльських винищувачів через повітряний простір над Іраком.

Не дивлячись на ці спростування, напруженість у зоні Перської затоки росте і посилюються побоювання, що США можуть розпочати за підтримки своїх союзників військову операцію проти Ірану.

У минулу суботу віце-президент США Річард Чейні, не виключив можливості нанесення по Ірану військового удару. Виступаючи у Сіднеї на спільній з прем"єр-міністром Австралії Джоном Говардом прес-конференції, Чейні сказав, що США разом із своїми союзниками намагаються переконати іранське керівництво відмовитися від програм виробництва ядерної зброї і Вашингтон вважав за краще, щоб це було досягнуто мирними засобами, пише Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «НАТО попросила Туреччину відкрити повітряний простір у разі війни з Іраном ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі