вівторок, 12 квітня 2011 09:50

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

На "Фукусімі" підвищили рівень небезпеки до максимального

На "Фукусімі" підвищили рівень небезпеки до максимального

Японська влада підвищила рівень небезпеки на атомній електростанції "Фукусіма-1" до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES).

Цей рівень Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) визначає як "Велика аварія".

Дотепер він присвоювався тільки катастрофі на Чорнобильської АЕС у 1986 році, передає російська служба "Бі-Бі-Сі".

Суспільний японський мовник NHK повідомив, що рівень небезпеки підвищений після вимірів радіації на станції, яка зазнала важких ушкоджень у результаті 9-бального землетрусу й викликаного ним цунамі 11 березня.

Водночас, в океані на схід від японського узбережжя зафіксовано новий землетрус, сила якого склала 6,3 бали. Це другий потужний поштовх за останні дві доби: у понеділок північний схід Японії трясли поштовхи магнітудою в 7,1, що змусило ліквідаторів евакуюватися з "Фукусіми".

Про підвищення рівня небезпеки на АЕС в ефірі національного телебачення оголосив представник Японської комісії з ядерної безпеки.

"Це попередня оцінка, яка має бути підтверджена Міжнародним агентством з атомної енергії", - підкреслив він.

"Ми підвищили рівень до 7-го, оскільки наслідки витоків радіації зафіксовані в повітрі, овочах, водопровідній воді та в океані", - визнав Мінору Оогода з японського Агентства ядерної й промислової безпеки.

При цьому представник японської влади підкреслив, що витоки на "Фукусімі" поки ще не можна порівнювати з чорнобильськими. "За обсягом вивільнених радіоактивних матеріалів ми оцінюємо це приблизно в 10% того, що було в Чорнобилі", - пояснив він.

Рішення про підвищення рівня було прийнято після того, як протягом декількох годин на АЕС фіксувався рівень радіації в 10 тисяч терабеккерелей на годину - це умова для присвоєння ситуації 7-ї категорії за шкалою INES.

Але з наявної інформації не повністю ясно, коли саме були зафіксовані 10 тисяч терабеккерелей на годину, бо незабаром з'явилися повідомлення про те, що рівень упав менш ніж до 1 терабеккереля на годину.

Паралельно японська влада оголосили про розширення зони евакуації навколо АЕС: у неї будуть включені ще п'ять населених пунктів за межами нинішнього 20-кілометрового радіусу.

За даними Японської комісії з ядерної безпеки, яка посилається на попередні дані, річний ліміт зовнішньої радіації в 1 міллізіверт у сумарному вирахуванні перевищений у зоні, яка простягається більш ніж на 60 км на північний захід від атомної електростанції і близько 40 км на південь і південний схід від неї.

Як відомо, 11 березня біля берегів Японії стався сильний землетрус, який викликав цунамі. У результаті стихійного лиха загинули або зникли майже 28 тисяч осіб. Зазнала серйозних ушкоджень АЕС "Фукусіма-1".

Зараз ви читаєте новину «На "Фукусімі" підвищили рівень небезпеки до максимального». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі