понеділок, 31 жовтня 2011 14:01

Спецтема: Війна у Лівії

Муаммара Каддафі зрадили найманці?

Муаммара Каддафі зрадили найманці?

У загибелі Муаммара Каддафі спливли нові цікаві деталі. Повалений лівійський лідер сподівався знайти притулок на території південноафриканської пустелі Карру, де він планував жити в звичному для нього бедуїнському шатрі.

Для цього він звернувся до приватного охоронного агентства, яке, в свою чергу, найняло для організації втечі Каддафі фахівців у ПАР. Їх забезпечили фальшивими документами, після чого вони трьома групами проникли на територію Лівії через Дубай і Каїр.

Але як тільки сформована ними автоколона покинула межі рідного міста Каддафі Сирта, вона відразу потрапила під обстріл авіації НАТО, а потім сам полковник потрапив до рук повстанців і після декількох годин нелюдського знущання був страчений.

Як пише йоханнесбурзький тижневик City Press, посилаючись на свої джерела в спецслужбах ПАР, найімовірніше, серед найманців були агенти ПНР, а сама операція з евакуації Каддафі була частиною плану затримання лідера Джамахірії.

Нагадаємо, Муаммар Каддафі загинув 20 жовтня при спробі втекти з Сирта. Його автоколону атакувала авіація НАТО, після чого охорона сховала полковника у водостічній трубі. Там його і виявили бійці ПНР. Ще живого Каддафі поволокли до машини. На відеозаписах, які потрапили в Інтернет, знято, як натовп знущався над ще живим полоненим.

Незабаром Каддафі загинув від кулі в голову. Хто саме вбив екс-лідера Джамахірії, невідомо. За різними версіями, його могли стратити повстанці, зачепити випадковим пострілом або навмисно вбити власні охоронці.

Зараз ви читаєте новину «Муаммара Каддафі зрадили найманці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі