четвер, 18 квітня 2013 13:52

Мешканці Оболоні не дали католикам побудувати свою церкву: за палиці взялись навіть діти
18

Фото: Фото: Наталії Шестопал

Вчора, 17 квітня, біля скандальної забудови у Києві на Оболоні на розі вулиць Зої Гайдай, 8 та Героїв Дніпра в черговий раз зібрались мешканці району та католики. Увечері віряни прийшли помолитися за майбутній римо-католицький храм, який планують побудувати біля багатоповерхівок. Проте обурені мешканці проти будь-якого будівництва на цьому місці і почали бити ломами паркани. Металеву конструкцію били навіть діти, дерева ламали. Охоронці будмайданчику лише спостерігали. Віруючі у той час молилися і плакали, а міліція взяла їх у коло. Після того, як люди завалили паркан, мешканці поаплодували.

"Це народний гнів проти того, що нас не чують. Ця історія тягнеться вже 12 років. Свого часу пан Черновецький дав дозвіл. І оце нам така морока. Біля будинків висадили дерева, клумби, посадили тюльпани, встановили лавочки. Для нас це єдине місце, де люди можуть вийти і відпочити. Зараз тут відбувається варварство і блюзнірство. Ми не проти ніяких церков. Ми проти забудови у конкретному місці. Мешканці писали заяву, щоб цій громаді виділити інше місце. Тут ідуть комунікації і будувати на цьому місці нічого не можна", - розповіла Ольга Дохненко, мешканка будинку Зої Гайдай, 9/8.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний зелений сквер біля метро Дарниця знову почали забудовувати

Металевий паркан встановили неподалік проїжджої частини дороги. Поряд розташовано три багатоповерхівки. Навпроти - через дорогу від будівельного майданчику - знаходиться паб "Кінг".

"Тут не буде чим дихати. У нас немає нормальних майданчиків для дітей. Єдиний майданчик побудували перед виборами. Оце хоч трохи зробили тут парк", - додала Оксана Мельник, мешканка прилеглого будинку.

Люди заявляють, що будівництво на цьому місці незаконне. У свій захист адвокат, що представляє інтереси вірян, показував документи і запевняв, що священики мають всі необхідні документи для проведення будівництва. Конфлікт триває з 2004 року. Того року КМДА виділило земельну ділянку в Оболонському районі громаді святого Франциска Асизького. Проте саме будівництво було розпочато 15 квітня цього року. У липні 2011 люди вже відстоювали прибудинкову територію. Минулого разу мешканці також знесли паркан та спиляли хрест.

"На сьогоднішній день парафіяни збираються на богослужіння в маленькій капличці, яка не може вмістити всіх. До найближчого храму нам потрібно їхати до Майдану Незалежності у храм святого Олександра. Тому існує потреба будівництва нового храму у якому зможуть молитися всі віряни", - розповів настоятель парафії.

Нагадаємо, що за день до цього на скандальному будівництві стріляли з пневматичної зброї. Невідомий вистрелив з балкону будинку. Він влучив у двох монашок. Сестрі Розалії Мушинській куля пошкодила носа, у іншої жінки - сестри Терезіани - подряпини на руці.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Оболоні не дали католикам побудувати свою церкву: за палиці взялись навіть діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

300

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі