четвер, 24 січня 2019 14:55

Медики ампутували вивихнуту ногу

Медики ампутували вивихнуту ногу
Сильний вивих не перевірили на спеціальному обладнанні. Фото: скріншот з відеоролику

Жительці Братського району на Миколаївщині Олені Жаковській ампутували ногу після вивиху.

Жінка послизнулася на сільській дорозі, впала та звернулася по допомогу до медиків районної лікарні. Обстежили "на око", втратили 2 дні. Коли стало зовсім зле, направили до обласних хірургів, повідомляє ТСН.

"Надійшла з вивихом, а втратила ногу", - говорить Олена Жаковська.

Каже, що йшла в снігоступах і навіть не зрозуміла, як упала. Ногу різко заболіла, думала, що перелом, але лікар у відділенні районної Братської лікарні запевнив, що це вивих.

"Сказав, що подвійний вивих дуже важкий зі зміщенням. Оскільки я не професіонал, я подумала: слава Богу, що хоч не перелом. Завірив, що набряк спаде, гіпс накладуть", - каже постраждала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці через лікарську недбалість помер боєць АТО

За 2 дні нога оніміла, а коліно розпухло. Олену терміново відвезли до відділення судинної хірургії. Там медики заявили, що єдиним виходом є ампутація.

"Загиблі тканини м'язів уже всмоктувалися в кров – постраждали би нирки, гостра недостатність, гемодіаліз, смерть. Фактично, йшла мова про порятунок життя", - пояснив головний судинний хірург Миколаївської області Юрій Баляба.

Постраждала та її рідні звинувачують в інвалідності районних лікарів. Місцева лікарня немає обладнання, яке б встановило, розірвані судини чи ні. Втратили дорогоцінний час, замість того, щоб одразу доправити до Миколаєва.

"Він "на око" визначав ступінь важкості травми. Лікар-травматолог не може визначити пульсацію вен, судин і нервових закінчень. Для цього потрібна спеціальна апаратура. ХХІ століття надворі", - каже син постраждалої Юрій Дроздов.

Медик, який оглядав Олену, запевняв, що з ногою все добре. Із його слів, після вправлення суглобів з'явилася пульсація. Валентин Матюхін каже, що консультувався він із судинним хірургом із Миколаєва.

"Спостерігай і лікуй. Не сказав везти її туди. Я вибачаюся, якщо я щось неправильно зробив", - каже лікар-травматолог Братської районної лікарні.

Обласний судинний хірург заперечує слова колеги. Наполягає, що районному лікарю пропонували перевезти пацієнтку до Миколаєва. Але той відповів, що з Оленою все добре.

"Сказав: якщо так, то лікуйте. Якщо є якісь сумніви, то, звісно, треба направляти до обласну лікарню. Сумнівів, вірогідно, не було", - каже Баляба.

Син Олени, учасник АТО Юрій, заявляє, що лікар був недбалий і має відповісти перед судом.

"У мене на очах хлопцям із відірваними ногами пришивали їх назад і зараз вони ходять. Тут у мирний час непрофесійність призвела до такої трагедії", - каже Юрій Дроздов.

Відкрили кримінальну справу про неналежне виконання обов'язків медичним працівником. Управління охорони здоров'я призначило окрему службову перевірку.

У Оратові на Вінниччині лікаря підозрюють у непрофесійних діях, що призвели до загибелі пацієнта. Ідеться про 5-річного Віталія Житника, якого батьки привезли до лікарні з болем у животі та блювотою. Черговий лікар заявила, що це звичайне отруєння. Жодних аналізів і додаткових обстежень дитині не призначила.

Уночі малюку стало гірше і врятувати його не змогли. Слідство тривало півроку і весь цей час педіатр лікувала дітей.

Зараз ви читаєте новину «Медики ампутували вивихнуту ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі