вівторок, 01 листопада 2022 07:21

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ б'є на сполох: через вибух відключився один з енергоблоків ЗАЕС

МАГАТЕ б'є на сполох: через вибух відключився один з енергоблоків ЗАЕС
Вибух стався 30 жовтня ввечері за межами периметральної огорожі ЗАЕС, внаслідок чого була відключена зовнішня лінія електропередач. Фото: t.me/energoatom_ua

У тимчасово захопленому Енергодарі лінія електропостачання четвертого енергоблока Запорізької атомної електростанції зупинилася через детонацію міни.

Вибух стався ввечері 30 жовтня за межами периметральної огорожі ЗАЕС, заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

"Вибух наземної міни перервав основну лінію електропостачання одного з енергоблоків Запорізької атомної електростанції. Це стало останнім інцидентом, який підкреслює нестабільну ситуацію з ядерною безпекою на об'єкті під час нинішнього воєнного конфлікту", – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запорізькій АЕС екологічна катастрофа: подробиці

Була відключена зовнішня лінія електропередач напругою 750 кВ між розподільчим пристроєм станції та головним електричним трансформатором енергоблоку № 4. Тепер енергоблок отримує необхідну для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки енергію з резервної лінії.

Ще однією ознакою нестабільної ситуації в районі ЗАЕС є те, що останніми днями в околицях станції почалися обстріли, наголосили у МАГАТЕ.

У тимчасово захопленому Енергодарі, де розташована Запорізька АЕС, ранок неділі, 30 жовтня, окупанти почали з провокацій. Загарбники обстріляли промислову зону міста. Більшість Енергодара залишилась без світла.

Тимчасово захоплений росіянами Енергодар, де розміщена Запорізька АЕС, опинився на межі гуманітарної катастрофи. Зокрема, у місті немає перспектив початку опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ б'є на сполох: через вибух відключився один з енергоблоків ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі