вівторок, 19 жовтня 2021 11:04

"Люди борсалися в холодній воді, дехто помер одразу" - посадили капітана, катер якого потонув біля Затоки
4

Шість років тому 19 жовтня взяли під варту капітана риболовно-прогулянкового катера "Іволга" Олександра Книшова. За два дні до цього судно, яким він керував, пішло під воду із 44 людьми на борту. 20 людей загинули, ще двоє зникли безвісти.

"Люди опинилися в холодній воді, температура якої була градусів 10. Попри те, що до берега було недалеко, глибина була солідна. Люди намагалися вибратися з-під сталевої конструкції катера. Хапалися за дерев`яні уламки, зокрема й капітан. Але деякі пасажири загинули одразу. Яна власні очі бачив, як біля мене пропливали трупи", - розповідав пасажир Олександр Косенко.

Катер вийшов у море в шторм. Максимально дозволена кількість пасажирів на ньому була перевищена втричі. У Затоці біля входу в гирло Дністровського лиману перекинувся. У цей час уже повертався на берег після риболовлі на мілині. І капітан не подав сигнал SOS. І про аварію судна дізналися лише завдяки радіопереговорам.

Капітану затонулого судна дали 10 років тюрми
Фото: nv.ua
Судно з 44 людьми пішло під воду
Судно з 44 людьми пішло під воду
Судно з 44 людьми пішло під воду

"Установили 27 порушень. Найголовніше - перевантаження. Катер "Іволга" міг розміщувати лише 15 осіб. І порушення швидкісного режиму", - розповідала прокурорка Світлана Кологрьова.

Остаточний вирок капітану оголосили лише 2019 року. До цього він перебував у СІЗО. Суд призначив йому дев'ять років тюрми. Однак, згідно із "законом Савченко", де один день перебування в ізоляторі дорівнює двом дням в'язниці, Книшов на той момент вже відбув вісім років покарання, тому готувався невдовзі вийти на волю. Суддя пояснив, що утримався від максимального покарання, адже вихід судна в шторм допустила ціла низка служб. І жодну з них досі не притягнули до відповідальності. Таке рішення обурило рідних загиблих і постраждалих, які були переконані у винуватості капітана. Вони вимагали жорсткішого покарання. І 2020-го Книшову додали ще один рік тюрми.

"Ми сильно засмучені. Бо вважаємо, що чотири роки в СІЗО - це не те покарання, яке він має понести. 22 людини загинуло", - сказала дочка загиблого Надія Русанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катер зіткнувся з баржею та затонув: є жертви

"Наша сім'я його не пробачила. У нас ніхто не перепросив. До нас було таке ставлення на суді з боку капітана, ніби ми до нього додому прийшли. Капітан багато собі дозволяв, кричав. 10 років - це недостатньо, але це максимум за цією статтею", - зазначає дочка загиблого Володимира Десатова Аліна Лахман.

За рік після трагедії в Затоці встановили меморіал загиблим на катері "Іволга". Пам'ятник складається з двох гранітних плит, на яких викарбувані імена всіх загиблих і зниклих безвісти того трагічного дня. А їхнім сім'ям уряд виділив по 150 тис. грн.

20 років тому 26 січня в Чорному морі затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія", який повертався зі Стамбула в Євпаторію.

На борту перебували 52 людини - 27 членів екіпажу й 25 пасажирів. Врятувалися не всі: 20 людей загинули, тіла п'ятьох із них так і не знайшли. Люди майже два дні перебували на плотах у крижаній воді. Рятувальну операцію оголосили тільки 28 січня.

Судно було перевантажене товаром, який був неправильно розташований і закріплений на борту. Також капітан Леонід Пономаренко зізнався в порушенні маршруту плавання.

Зараз ви читаєте новину «"Люди борсалися в холодній воді, дехто помер одразу" - посадили капітана, катер якого потонув біля Затоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі