понеділок, 24 жовтня 2011 13:43

Лівійські повстанці стратили 53 прихильників Каддафі

Лівійські повстанці стратили 53 прихильників Каддафі

В одному з готелів Сирта - рідного міста поваленого лівійського диктатора Муаммара Каддафі - 23 жовтня представники правозахисної організації Human Rights Watch виявили тіла 53 людей, які ймовірно були страчені лівійськими повстанцями.

Встановлено, що деякі з убитих були прихильниками Каддафі. Частина людей була вбита схожим способом - їх руки були зв'язані за спиною в момент розстрілу. На місці виявлення тіл також знайшли велику кількість порожніх магазинів від автоматів Калашникова і гвинтівок FN-1. Повідомляється, що тіла встигли досить сильно розкластися - правозахисники зробили висновок, що масова страта сталася в ході завершальної стадії боїв за Сирт, який був взятий повстанцями 20 жовтня.

Першими виявили останки 53 людей місцеві жителі, які повернулися в місто 21 жовтня, після того як бої за нього були закінчені. Частина убитих вони до прибуття правозахисників встигли упакувати в мішки. Серед жертв жителі впізнали декількох земляків, а також двох високопоставлених прихильників Каддафі - військового офіцера і колишнього главу міської адміністрації Сирта.

Human Rights Watch направила Національній перехідній раді (НПР) Лівії повідомлення з вимогою провести розслідування масової страти і залучити причетних до її організації до відповідальності. Офіційної реакції з боку нової лівійської влади досі не було.

Полковник Муаммар Каддафі був убитий в Сирті 20 жовтня. Бійці НПС виявили колишнього лівійського лідера в підземному колекторі на околиці міста, де поранений Каддафі намагався сховатися. Бранець був відправлений у госпіталь в Місураті. Однак по дорозі автомобіль з його тілом потрапив у перестрілку, в якій Каддафі отримав смертельне поранення в голову. Офіційно не встановлено, хто саме його застрелив.

Зараз ви читаєте новину «Лівійські повстанці стратили 53 прихильників Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі