неділя, 17 червня 2007 14:31

Квартиру адвоката Луценка штурмували за допомогою пожежних

Квартиру адвоката Луценка штурмували за допомогою пожежних
Сьогодні вранці, близько 8:30 співробітники міліції намагалися провести обшук квартири адвоката Юрія Мартиненка, який є головою юридичного департаменту громадського руху "Народна самооборона". Він також був адвокатом у декількох гучних справах щодо незаконних дій співробітників міліції. Про це "Газеті по-українськи" повідомив Олег Березюк, голова асоціації адвокатів.

- Це тиск та спроба залякати адвоката. Вони (міліціонери) отримали чиєсь замовлення. І покривають їх на найвищому рівні, - говорить Березюк.

10 співробітників Дарницького райвідділу карного розшуку приїхали до квартири адвоката на вул. Лариси Руденко 15/4, третій поверх. Постукавши у двері вони показали Мартиненку посвідчення працівників міліції та постанову суду на обшук його квартири. Ордер на обшук видали на підставі того, що син Мартиненка Максим проходить як свідок у справі щодо розкомплектації авто. А видача ордеру на обшук квартири свідка протирічить усім законам. Юрій Мартиненко двері не відчинив, оскільки разом з правоохоронцями не було слідчого, який порушив кримінальну справу та звертався до суду з проханням видати ордер на обшук. А згідно з чинним законодавством обшук житла підозрюваного можна проводити тільки у присутності слідчого, який веде справу. Слідча карного розшуку Дарницького райвідділу міліції Боклан Інна Іванівна на обшук так і не приїхала.

Адвокат Мартиненко одразу зателефонував своїм колегам та попросив про допомогу. На місце події приїхали чотири адвокати.

- Ми як у середньовіччі. Для того щоб захистити людину, треба їхати не одному, а чотирьом адвокатам, - говорить Олег Березюк.

Після приїзду адвокатів, співробітники міліції погрожували скласти протокол за ст. 185 Кримінального кодексу України (непокора та спротив працівникам міліції). Та, за словами Березюка, вони не мали на це права, оскільки дія цієї статті розповсюджується лише на громадські місця, а до дій на приватній території її інкримінувати не можна.

Пізніше заступник голови Дарницького райвідділу МВС України викликав пожежну машину для того, щоб взяти штурмом оселю Мартиненка. Але цим діям завадили журналісти "5 каналу", які приїхали на місце події та намагалися перешкодити незаконним діям працівників міліції. Також приїхали представники партії "Вперед, Україно". Їх, зокрема, арештували за перешкоджання діям міліції та вже везли до райвідділу. Проте спільні зусилля адвокатів та представників "5 каналу" змусили правоохоронців відпустити активістів партії.

Найцікавішим є те, що після обшуку, який все-таки провели у присутності журналістів та адвокатів, поблизу будинку Мартиненка правоохоронці знайшли дві бойові гранати. У квартирі ж Мартиненка не знайшли нічого підозрілого.

- Я більш ніж впевнений, що гранати хотіли підкинути у квартиру Мартиненка. Але було багато свідків і зробити це не вдалося, - сказав Олег Березюк.

Загалом, колеги Юрія Мартиненка впевнені, що правоохоронці чинять тиск на адвоката через його професійну діяльність. А також через статтю Мартиненка "Дарницкий отдел НКВД", де йдеться про правопорушення, які мають місце у Дарницькому райвідділі міліції міста Києва.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Квартиру адвоката Луценка штурмували за допомогою пожежних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі