понеділок, 04 березня 2024 05:30

Колишнього міністра внутрішніх справ знайшли з простреленою головою
7

4 березня 2005 року у власній садибі на території елітного дачного селища в Конча-Заспі під Києвом виявили тіло колишнього міністра внутрішніх справ, генерала внутрішньої служби Юрія Кравченка. 5 березня мав би святкувати 54-річчя.

Дружина Тетяна повідомила, що близько 7-ї її чоловік пішов до сараю біля котеджу. А за декілька хвилин вона почула два постріли поспіль.

4 березня 2005 року з двома кульовими пораненнями в голову був виявлений ексміністр внутрішніх справ України 53-річний Юрій Кравченко
Фото: argumentua.com
Копія записки, знайденої на тілі Юрія Кравченка
Зразок почерку Юрія Кравченка - резолюція, зроблена його рукою
Юрій Кравченко з дружиною Тетяною
Юрій Кравченко був застрелений на території власної садиби вранці того дня, коли мав намір прибути на допит до Генеральної прокуратури України в рамках «справи Гонгадзе».

У Кравченка виявили два проникаючих кульових поранення в голову. Перша куля, випущена в підборіддя знизу, вибила передні зуби, розтрощила кістки щелеп та хрящ носа, пошкодила язик та верхню губу. Ці ушкодження виявилися несмертельними. Позбавив життя Кравченка другий постріл у праву скроню.

Того дня о 10 годині ранку Юрій Кравченко повинен був з'явитися до Генеральної прокуратури на допит у "справі Ґонґадзе". Натомість приблизно в той же час українські ЗМІ повідомили про смерть генерала.

Офіційна версія слідства про причину смерті: самогубство. Слідство спиралося на передсмертну записку. На розлінованому аркуші паперу кульковою ручкою було написано: "Дорогие мои, я не виновен ни в чем. Простите меня. Я стал жертвой политических интриг Президента Кучмы и его окружения. Ухожу от вас с чистой совестью. Прощайте". Знайшли записку під одягом, заправлену за пояс домашніх спортивних штанів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст, якого не додушив Пукач, вважає, що Кравченка вбили

Пізніше генерал-полковник міліції Микола Джига заявив в інтерв'ю, що посмертна записка Юрія Кравченка, яка фігурує у справі про його смерть, підроблена.

"Це не його рука. Я добре знаю почеркознавчий стереотип Юрія Федоровича. У нього в повсякденному житті був такий почерк, що його треба було розшифровувати разом з експертами. Як напише резолюцію - нічого не розібрати. Тому вважаю, що записка, залучена до матеріалів кримінальної справи, - підробка. Хтось цю фальшивку виконав, але хто - мало з'ясувати слідство", - сказав Джига.

Також неодноразово в ЗМІ з'являлися публікації про те, що Кравченко не міг вчинити самогубство. Зокрема, на його правій руці, якою він нібито зробив обидва постріли, відсутні сліди крові. Окрім того, в матеріалах справи відсутні дані експертизи про наявність слідів порохових газів на руці.

У рамках розслідування справи про смерть Георгія Ґонґадзе, спираючися на покази обвинуваченого Олексія Пукача, генерала Юрія Кравченка визнали винним у тому, що саме він віддав Пукачу наказ убити журналіста. Таку версію озвучили наприкінці березня 2011 року.

Тоді ж направили до суду постанову про закриття кримінальної справи щодо померлого Юрія Кравченка.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього міністра внутрішніх справ знайшли з простреленою головою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі