субота, 11 січня 2020 08:16

Іран офіційно визнав, що збив ракетою український літак
30

Фото: ISNA

Причиною катастрофи лайнера Boeing 737-800 Міжнародних авіаліній України став людський фактор, повідомив генштаб збройних сил Ірану.

"Український літак, який зазнав катастрофи раніше на цьому тижні поблизу Тегерана, слідував занадто близько до чутливого військового об'єкту і був збитий. Причиною є людський фактор", - йдеться у заяві.

У доповіді ЗС Ірану, витримки якого публікують іранські ЗМІ, зазначається, що група військових експертів, працюючи незалежно від колег зі служби цивільної авіації, з'ясувала, що український літак збили в ситуації, коли іранські системи ППО перебували в стані підвищеної боєготовності у зв'язку з ризиком атак з боку США. Незадовго до катастрофи іранські військові відзначили підвищену активність ВПС США поблизу Ірану. Вона була викликана іранським ракетним обстрілом баз в Іраку, на яких знаходилися американські військові.

Такі умови в доповіді названі "складними і напруженими". Український "Боїнг" незабаром після вильоту з Тегерана змінив курс.

"При цьому він став повністю схожий (на іранських радарах - ред.) на ворожий літальний апарат, що наближався до важливого об'єкту Корпусу вартових Ісламської революції. За цих обставин через людську помилку і ненавмисно, цю ціль збили, що призвело до мученицької смерті наших дорогих співгромадян, а також - іноземних громадян", - йдеться в доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Ірані: всі підсумки в цифрах

У ній також наголошується, що ВПС Ірану пообіцяли "звести до нуля ризик повторення таких катастроф. Для цього потрібно радикально змінити методи ведення операцій".

"Винний постане перед військовим трибуналом", - підкреслили автори документа.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф визнав відповідальність Тегерана за катастрофу і висловив співчуття близьким загиблих.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування, проведеного ВПС: людський фактор в умовах кризи, привів до катастрофи. Висловлюємо глибоке співчуття, приносимо вибачення і співчуття нашому народові, сім'ям всіх жертв і іншим постраждалим країнам", - написав міністр в Твіттері.

Літак Boeing 737-800 Міжнародних авіаліній України, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ, розбився відразу після зльоту з тегеранського аеропорту в середу поточного тижня.

Всі 176 осіб, які перебували на боту, загинули. Серед них - громадяни Ірану, України, Канади, Великобританії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Зараз ви читаєте новину «Іран офіційно визнав, що збив ракетою український літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі