пʼятниця, 23 квітня 2021 07:02

Хотіла, щоб записку знайшли: усе, що відомо про життя та смерть 15-річної школярки

Автор: скріншот із відео
  Олена Зайцева із Запоріжжя 4 квітня знайшла в зашморгу 15-річну доньку. А через п'ять днів після похорону виявила в її речах передсмертну записку. У ній школярка скаржилася на цькування в школі. І звинуватила вчителів у своїй смерті
Олена Зайцева із Запоріжжя 4 квітня знайшла в зашморгу 15-річну доньку. А через п'ять днів після похорону виявила в її речах передсмертну записку. У ній школярка скаржилася на цькування в школі. І звинуватила вчителів у своїй смерті

У Запоріжжі у власній кімнаті повісилася 15-річна Вікторія, учениця місцевої гімназії №47. Дівчину у зашморгу знайшла мати, Олена Зайцева. Трагедія сталася 4 квітня. А через п'ять днів після похорону жінка в речах покійної доньки натрапила на передсмертну записку. Її зміст сколихнув і вразив країну. У прощальному листі дев'ятикласниця звинуватила вчителів та однолітків у булінгу.

Gazeta.ua зібрала усі подробиці трагедії.

"Для мене все скінчено"

У записці Вікторія розповіла про двох вчительок і назвала їхні імена. Це класний керівник та вчителька української мови. Що вони систематично ображали учнів її класу.

Автор: Місцеві вісті
   Вікторія навчалася в гімназії №47. Була успішною ученицею
Вікторія навчалася в гімназії №47. Була успішною ученицею

"Для мене вже все скінчено, але сподіваюся, що А.Б. покарають за постійні образи нашого класу, Л.В. через яку у мене 2 рази була істерика. Та й, в принципі, хочу щоб директори уважно придивлялися до тих, кого беруть на роботу. Мені все одно, бо мене вже більше немає. У***, які зламали мене і зруйнували моє життя", - написала дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Зі слів школярки, вона неодноразово вже намагалася вбити себе через постійне цькування однолітків та вчителів - щоразу в неї не виходило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учителька знайшла в зашморгу 10-річного сина

"Попрощалася не так, як зазвичай"

У день перед смертю Вікторія була на курсах. Із матір'ю прощалася не так, як зазвичай. Тільки пізніше жінка зрозуміла, що це було прощання перед суїцидом. Ввечері говорила, що дуже втомилася. Жінці здалося, що вона хотіла щось розповісти. Коли ж Вікторія повернулася, то швидко пробігла до себе в кімнату. Вже після опівночі мати знайшла її мертвою.

"Коли це все сталося, працювала поліція. Але нічого не знайшли. На п'ятий день після похорону я відчинила двері в шафці на робочому місці. І там був цей лист. Вона хотіла, аби його побачили. Я прочитала. Віддала своїй мамі й упала", - розповіла Олена Зайцева.

Жінка про попередні спроби самогубства її дитини не знала. Вікторія була життєрадісною та усміхненою. Що стосується булінгу, дівчина раніше скаржилася на вчителів. Мати намагалася поговорити з класним керівником. Але ситуація тільки погіршилася, оскільки вчителька наступного дня винесла приватну розмову на загал і висміяла Вікторію перед усім класом.

Що кажуть однолітки і їхні батьки

Увесь клас шокований самогубством Вікторії. А ще більше – змістом прощального листа. За словами однокласників та їхніх батьків, вона була веселою, дотепною, впевненою в собі, добре навчалася і мала багато друзів.

Дівчина ніколи не була у школі "білої вороною", за словами иатері однокласника покійної - Надії. Навпаки - вона була дуже активною та брала участь у всіх шкільних заходах. Вона чекала від класного керівника підтримки та похвали. А коли цього не сталось, вона вирішила звести рахунки із життям, припускає Надія.

Що кажуть у поліції

Після самогубства дівчини про записку нічого не було відомо. Справу розслідували як умисне вбивство з приміткою "самогубство". Записка з'явилася в мережі 21 квітня. Того ж дня справу перекваліфікували на статтю "доведення до самогубства" у зв'язку з нововиявленими обставинами, за словами начальника відділу комунікації обласної поліції Олени Лебединської. Зараз перевіряють усіх, хто вказаний у записці. Усі факти про булінг у навчальному закладі. У школі працюють поліцейські ювенальної превенції. Призначать додаткові експертизи, зокрема почеркознавчу.

У гімназії, де навчалася Вікторія, ситуацію не коментують.

Вікторія була успішною ученицею. Вивчала англійську, брала участь в олімпіадах, добре малювала, хотіла вступати в медучилище й відвідувала спеціальні підготовчі курси. Жила з матір'ю та старшою сестрою Ольгою.

Зараз ви читаєте новину «Хотіла, щоб записку знайшли: усе, що відомо про життя та смерть 15-річної школярки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі