понеділок, 07 травня 2007 10:34

Двоє солдатів, похованих біля пам"ятника Воїну-визволителю у Таллінні - українці

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявиа, що у Таллінні біля пам"ятника Воїну-визволителю є останки двох вихідців з України.

Про це вона повідомила у листі до міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка.

Власне провадження українського Омбудсмана, повідомляється у листі, засвідчило, що двоє з 12 військовослужбовців, похованих біля пам`ятника Воїну-визволителю, народилися в Україні.

Це старшина медичної служби Олена Михайлівна Варшавська та гвардії старший сержант Степан Іларіонович Хапікало. Обоє вони – корінні полтавчани: Варшавська, котра назавжди лишилася 19-річною, родом із Михайлівки Диканьського району, а 24-річний Степан Хапікало – з Ново-Полтави Новосанжарського району.

На жаль, Посольство України в Естонській Республіці, з яким 3 травня 2007 року працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини спілкувалися телефоном, не має інформації з цих питань.

Враховуючи наведені факти, Карпачова просить Яценюка доручити Посольству України в Естонській Республіці провести моніторинг відповідності дій естонських властей нормам міжнародного гуманітарного права та, зокрема, встановити, чи порушувалося естонською стороною перед Україною питання щодо повернення на Батьківщину праху українських воїнів у п"ятирічний термін, як це й передбачається зазначеним протоколом.

Раніше своє звернення з приводу подій в Таллінні навколо пам"ятника Воїну-визволителю Карпачова надіслала Омбудсману Естонської Республіки.

Пам`ятник Воїну-визволителю на пагорбі Тинісмяги в центрі Таллінна був демонтований 27 квітня. Дії властей спровокували масові безлади. Починаючи з 27 квітня, поліція затримала в цілому понад 1000 осіб. Під час безладів одна людина загинула, десятки були поранені.

Під час розкопок могил радянських воїнів на пагорбі Тинісмяги було знайдено 12 могил, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Двоє солдатів, похованих біля пам"ятника Воїну-визволителю у Таллінні - українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі