понеділок, 18 жовтня 2021 13:02

Донька бізнесмена влетіла на Lexus в натовп: шість осіб загинули
8

18 жовтня чотири роки тому у Харкові сталася смертельна аварія, розслідування якої набуло великого суспільного резонансу.

Того дня автомобіль Lexus рухався від площі Конституції до центру, а Volkswagen Touareg піднімався Бурсацьким узвозом. О 20:53 Lexus виїхав на перехрестя на червоне світло світлофора. За свідченнями очевидців, автомобіль рухався на шаленій швидкості. Там в нього врізався Volkswagen Touareg. Від удару Lexus відкинуло на тротуар в натовп.

Автор: NPU.GOV.UA
  В аварії постраждали 11 осіб
В аварії постраждали 11 осіб

Постраждали 11 осіб. Олександр Євтеєв, Алла та Анастасія Сокіл, Наталя Умаєва, Ніна Кобесова загинули на місці. Жанна Власенко, Оксана Нестеренко, Юрій Неудачин, Олена Берченко, Марина Ковальова та Анна Комар потрапили в лікарні. Василенко була вагітною. Щоб врятувати дитину, жінку ввели в штучну кому. Згодом вона успішно народила й вийшла з лікарні. Берченко померла в лікарні, не прийшовши до тями.

Влаштувала аварію Олена Зайцева. Тоді їй було 20 років, навчалася на третьому курсі соціологічного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Її вітчимом є харківським бізнесменом Василем Зайцевим.

Автор: UNIAN
  Олена Зайцева отримала водійське посвідчення у 2015-му і 6 разів відповідала за порушення ПДР
Олена Зайцева отримала водійське посвідчення у 2015-му і 6 разів відповідала за порушення ПДР

"Водійські права Олена отримала у грудні 2015 року. Відтоді шість разів притягувалася до адміністративної відповідальності за порушення ПДР", - повідомила наступного дня після ДТП прессекретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

На час слідства її ув'язнили на 60 діб. На засіданні суду постійно плакала та відмовлялася поянювати подію.

"Єдине, що я хочу сказати, це те, що мені шкода щодо цієї ситуації, постраждали люди. Я сподіваюсь, що сім'ї все ж таки дозволять, аби мої батьки змогли надати їм допомогу, тому що дійсно, це найгірше, що могло статися", - сказала тоді вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зайцева, яка вбила 6 людей, засмагає у в'язниці

Тоді ж стало відомо про наявність в крові Зайцевої опіатів. Але до обвинувального акту цей факт не потрапив. Підсудна виявлені речовини пояснювала таблеткою пенталгіну, яку прийняла перед ДТП. Усе прояснити могла Олена Федірко - нарколог, що оглядала Зайцеву після трагедії. Однак вона зникла: звільнилася з роботи та не виходила на зв'язок.

Через півроку неочікувано з'явилася. Стверджувала, що весь цей час перебувала у Харківській області. Жодних дзвінків від слідчих або повісток не отримувала, про гучний процес нічого не знала. Вона підтвердила дані, внесені до акту огляду: нестійкий настрій, млявість, загальмованість, бліду шкіру, звужені зіниці, хитку ходу тощо. Але назвала це наслідками шоку та струсу головного мозку, якого не виявили медики у Зайцевої.

Ще одним винуватцем визнали водія Volkswagen Геннадія Дронова, хоча спочатку проходив у справі як потерпілий. Він підприємець. Займався продажем продуктів харчування та тютюновими виробами.

Автор: UNIAN
  Дронов 2017 року уже був учасником ДТП, за що ніс адміністративне покарання
Дронов 2017 року уже був учасником ДТП, за що ніс адміністративне покарання

З місця аварії одразу вирушив до слідчого. Згодом лікувався у приватній клініці. Мав струс головного мозку та забій грудної клітини. Потім його ув'язнили за порушення ПДР. У момент аварії свідомо виїхав на жовте світло, хоч мав дочекатися зеленого.

Загалом увесь судовий розгляд тривав майже рік. У процесі взяли участь 12 потерпілих - рідні загиблих та постраждалі. Обом підозрюваним інкримінували порушення правил безпеки дорожнього руху.

13 грудня Зайцева визнала свою провину. Дронов наголошував, що правил не порушував, на перехресті був на зелене, але через шалену швидкість Lexus загальмувати не встиг. Вини не визнає і досі.

Суд обом призначив на 10 років тюрми. Це максимальний строк покарання, який вимагала прокуратура і який передбачений статтею про порушення ПДР, що призвело до загибелі людей. Також вони зобов'язані сплатити по 500 тис. грн компенсації сім'ям потерпілих.

Зайцева відбуває покарання в Покровському виправному центрі в Дніпропетровській області. Це заклад з полегшеними умовами тримання для жінок. Працюють там на швейному виробництві або на контрагентских об'єктах за межами центру. Дронов - у колонії № 29 на Полтавщині. Вона з полегшеними умовами тримання для чоловіків. Засуджений займається там сільським господарством.

Суд призначив обом винуватцям по 10 років тюрми
Фото: UNIAN
Суд призначив обом винуватцям по 10 років тюрми
Олена Зайцева отримала водійське посвідчення у 2015-му і 6 разів відповідала за порушення ПДР
В аварії постраждали 11 осіб
В аварії постраждали 11 осіб

Олена Зайцева та Геннадій Дронов не виплачують постраждалим компенсації. Від Зайцевої надсилають по 24 грн, від Дронова не надходить узагалі жодних виплат, розповіла сестра загиблої Ніни Кобесової Тіна Шевцова.

Такі ж суми виплат і в інших постраждалих, з якими зв'язалися журналісти. Вони спробували дізнатися в Міністерстві юстиції, чому замість мільйонів гривень надходять копійки. Але докладних даних у відомстві не розкрили, пославшись на заборону з боку засуджених.

Зараз ви читаєте новину «Донька бізнесмена влетіла на Lexus в натовп: шість осіб загинули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі