середа, 14 квітня 2021 15:27

Дитину не взяли в садок, бо батьки не знають угорської мови

Дитину не взяли в садок, бо батьки не знають угорської мови
Прикрий інцидент стався у дитячому садочку ім. Святого Йосипа, котрий розташований на вулиці Тюльпанів Фото: pixabay.com

У Виноградові Закарпатської області дитину відмовилися взяти в садок, бо її батьки не знають угорської мови.

Прикрий інцидент стався у дитячому садочку ім. Святого Йосипа, розташованого на вулиці Тюльпанів, розповів батько дитини Сергій Волошин у Facebook.

"Я живу поряд із цим дитячим садком і сюди колись ходила дружина. Ми й вирішили, що віддамо дитину теж сюди. Написали заяву, надали усі документи, поспілкувались із завідувачкою садочку. І вона пояснила, що треба писати дві заяви. Одну - в дитячий садок, іншу - у церкву. Пояснила, в яку церкву йти. Ніби-то там мають погодити все, тому що є норма - хтось із дитиною має спілкуватися й удома угорською мовою. І оскільки в нас є родичі, які знають угорську, ми не звернули на це увагу. Я пішов у церкву, написав заяву й у мене її прийняли", - розповів Сергій Волошин.

Відповідь щодо приймання дитини в дитсадок йому мали надати в березні. Але через карантин чоловік сам нещодавно навідався в дитячий заклад. Там йому повідомили, що вони не приймуть дитину на навчання, оскільки батьки не знають угорської мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спонсорувати свиней не буду: у школі вибухнув скандал через побори

"Я звернувся в дитсадок, щоб дізнатися, коли буде записування в групу. Завідувачка сказала, якщо батько чи мати не розмовляють угорською, то дитину якщо й приймуть, то за умови наявності вільних місць. Моєму обуренню не було меж. Я вважаю, що на території України діють українські закони й Конституція", - сказав Сергій Волошин.

За словами батька, садок, імовірно, будували коштом гуманітарної допомоги з Угорщини. Проте юридично він підпорядковується Виноградівській міській раді. Він додав, що не був проти того, щоб дитина вивчала угорську мову.

"Я пішов у церкву й намагався пояснити, що такого не може бути. Бо виходить, що у Виноградові нацменшина - це вже українці. Дитину не взяли в садок через те, що ми з дружиною не знаємо угорської мови. А в церкві просто розвели руками", - сказав Сергій Волошин.

За словами чоловіка, цей дитсадок офіційно перебуває на балансі Виноградівської міської ради й там не мають права відмовляти в зарахуванні дитини тільки через те, що її батьки не знають угорської мови.

У коментарях підтримали Сергія Волошина. Там зазначають, що в дитсадку відмовляли навіть і дітям з угорськомовних родин.

У Чернівцях у дитячому садку №42 "Перлинка" вибухнув скандал. Батько вихованиці дитсадка Ігор Лесько заявив, що його дитину демонстративно не привітали на 8 березня, адже він не здав грошей на подарунок.

Зараз ви читаєте новину «Дитину не взяли в садок, бо батьки не знають угорської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі