середа, 18 липня 2012 21:57

Цього літа метеорологи чекають в Україні злив, шквалів і смерчів

Цього літа метеорологи чекають в Україні злив, шквалів і смерчів
За словами метеоролога, чим спекотніше літо, тим більше ймовірність прояву стихійних явищ. Фото: raax.ru

Клімат в Україні змінюється, каже столичний вчений-метеоролог Борис Лєсков, 75 років.

"Ми ніби посунулися на 300-500 км на південь. Клімат став ближчим до субтропіків, північного Середземномор'я, як у Туреччині чи Італії. Через це стихійні явища, такі як град, потужні зливи, шквали, смерчі, частішають і стають більш руйнівними, - говорить вчений. - Взимку двічі були смерчі у бухті Севастополя. Останній позривав дахи будинків, повалив дерева. Але так як у місті не було перепадів температури, через які виникає смерч, він поступово затих і зник. Зараз без смерчу в Криму не проходить жоден рік. Інколи буває по п'ять. До 1990-го року їх не фіксували навіть протягом десятиріч".

"Літо цього року почалося дуже рано - 27 квітня, - продовжує Лєсков. - До 1 травня включно всі температурні рекорди були побиті й по добовій температурі, і по максимальній, і по мінімальній. Причому не на десяті долі градуса, як буває, а відразу на два-три".

За словами метеоролога, чим спекотніше літо, тим більше ймовірність прояву стихійних явищ. Вони ще можливі у будь-якій частині України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині, Запоріжжі чи Миколаївщині можуть бути торнадо - експерт

"Спека була, тому що до нас надходило середземноморське повітря. Не виключено, що підтягувалося й із Африки, адже було дуже гаряче. Зараз циклон приніс прохолодне повітря з Північної Європи, Скандинавії. Стало комфортніше. Але напрям атмосферних потоків може змінитися, і знову потеплішає", - зауважив вчений.

Він також додав, що те, що ці зміни пов'язані з глобальним потеплінням - лише гіпотеза, й це може бути і природний хід речей.

"Потепління є, і це доведений факт. Одні вчені доводять, що це результат впливу людини - збільшення викидів в атмосферу парникових газів, насамперед двоокису вуглецю СО2. Інші кажуть, що це природний хід речей, і ми зараз перебуваємо на стадії потепління. Через 10-20 років, а може й раніше, почнеться зворотній процес похолодання. Згадайте, яка була зима. У лютому, вже напровесні, були сильні морози, які виморозили в центральній, східній і південній Україні персики й абрикоси. Деякі з них повністю всохли. Що ж це за глобальне потепління, коли починаються такі морози?", - підкреслив Лєсков.

Зараз ви читаєте новину «Цього літа метеорологи чекають в Україні злив, шквалів і смерчів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі