четвер, 24 січня 2013 17:12

Через незначну ДТП в Азербайджані сталися масові погроми

Через незначну ДТП в Азербайджані сталися масові погроми

Жителі азербайджанського міста Ісмаїлли, які вчора, 23 січня, влаштували погром поблизу будинку голови районної адміністрації, з ранку в четвер зробили спробу знову вийти на акцію протесту. Проти чого протестують громадяни, не цілком зрозуміло: за версією влади, конфлікт викликаний грубою поведінкою винуватця невеликої ДТП. А ось журналісти зазначають, що коріння у протистояння давні.

Вдень 24 січня на вулицях Ісмаїлли перебували лише окремі групи місцевих жителів, які не роблять якихось агресивних дій, протистояння між громадянами та співробітниками правоохоронних органів не спостерігається.

Щоправда, всього кількома годинами раніше ситуація була іншою. Вранці в четвер жителі Ісмаїлли зробили спробу зібратися на несанкціоновану масову акцію біля будівлі місцевої адміністрації.

"Під час акції учасники закидали співробітників поліції камінням. Акція була розігнана", - коротко пояснив заступник глави виконавчої влади Ісмаїллінського району. Подробиці ж приводять журналісти.

З ранку будівлю районної адміністрації оточили співробітники поліції, озброєними гумовими кийками, гранатами зі сльозогінним газом, також були присутні особи у військовій формі і чорних масках. Тут же була зосереджена спецтехніка - водомети, передає "Кавказький вузол".

За інформацією видання, поліція закликала присутніх розійтися, проте протестувальники почали скандувати гасло "У відставку!" і слідом полетіло каміння. Після початку контрнаступу правоохоронців учасники акції відійшли від адміністративної будівлі і розосередилися по сусідніх вулицях. 10 осіб затримано.

Опівдні внутрішні війська заблокували дороги, що ведуть до Ісмаїлли. За відомостями, в місті ускладнено використання Мережі, місцеві інтернет-клуби закриті, а спецслужби посилили контроль над листуванням у соцмережах. Втім, підтверджень цієї інформації не надходило, що ж стосується блокування доріг армійськими підрозділами, то низка азербайджанських ЗМІ спростовує дану інформацію.

Атмосфера в Ісмаїллі загострилася в середу ввечері. Згідно з поширеною спільною заявою МВС і Генпрокуратури Азербайджану, все почалося з невеликої ДТП, повідомляє APA. Менеджер місцевого готелю, у стані алкогольного сп'яніння, разом з одним пасажиром на своєму Hummer в'їхав у стовп і заразом зачепив машину місцевого жителя. Суперечкою не обмежилося, власник ВАЗ-2107 був побитий, за нього заступилися очевидці. Досить швидко бійка стала масовою і переросла в стихійну сутичку, яка супроводжувалась підпалом чотирьох автомобілів і будинку готелю, де працює водій Hummer.

"При підбурюванні деструктивних сил" учасники заворушень спробували підпалити будинок голови місцевої адміністрації, але не досягли успіху, повідомили правоохоронці. Результатом інциденту стало травмування чотирьох осіб, з них троє - поліцейські, і затримання "призвідників", а саме водія Hummer і його пасажира.

Місцеві ЗМІ спочатку повідомляли дещо іншу версію події. Картина була та ж, але причиною конфлікту називали поведінку не менеджера готелю, а сина міністра праці та соцзахисту Азербайджану, який одночасно є племінником глави адміністрації Ісмаїлли. Нібито саме чиновницький нащадок, на своєму Hummer від'їжджаючи від згодом спаленого готелю, зачепив машину таксиста. Ця інформація поки що не підтвердилася, втім, азербайджанські журналісти зазначають, що ДТП і бійка водіїв стали лише приводом до масових протестів.

Причини, можливо, лежать глибше. Так, місцеві жителі висловлюють невдоволення соціальними проблемами: безробіттям, низькими зарплатами, високими тарифами на комунальні послуги. А сайт Contact Online пояснює: Ісмаїлла входить у передгірську зону поряд з сусідніми районами Габала, Огуз, де зміцнюється влада чиновників-олігархів, які виживають місцевих жителів з землі. У цій зоні, кажуть місцеві журналісти, соціальне розшарування досягло вибухонебезпечного рівня.

Люди незадоволені "репресивним режимом", встановленим у місті й околицях: олігархи нібито захопили орні землі, пасовища, забороняють полювати в лісі, в деяких селах введені обмеження на пересування селян - встановлені пости, де перевіряють паспорти на в'їзді та виїзді.

Наразі в Ісмаїллі працює бакинська комісія, яка проводить перевірку за фактом масових заворушень. Порушено кримінальну справу.

Нагадаємо, вчора, 23 січня, жителі міста Ісмаїлли, що на північному заході Азербайджану, зчинили масові сутички через конфлікт із власником місцевого готелю.

Зараз ви читаєте новину «Через незначну ДТП в Азербайджані сталися масові погроми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі