Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2017 02:11

Бізнес крадуть не заради самого бізнесу, а щоб розпродати активи - популярні рейдерські схеми та як від них врятуватися

Бізнес крадуть не заради самого бізнесу, а щоб розпродати активи - популярні рейдерські схеми та як від них врятуватися
Вечірній Київ

Україну "штормить" від рейдерства: крадуть квартири, землю, бізнес, навіть комунальне майно. Роблять це, серед інших, і "реформовані" державні реєстратори.

Рік тому міністерство юстиції взялося боротися з чергами й хабарництвом при переоформленні власності, намагалося спростити умови реєстрації бізнесу: замість звичних паперових свідоцтв запроваджено їх електронну форму. А ключі від Єдиного реєстру прав власності, окрім двох тисяч держреєстраторів, отримали ще всі 8 тисяч приватних нотаріусів. Відтак торік до міністерства звернулося понад 3 тисячі постраждалих від дій держреєстраторів. Пятистам постраждалих Мінюст зумів врятувати право власності, пише vechirniykiev.com.ua.

Популярні рейдерські схеми
1. Реєстрація на основі підробленого рішення суду. Приміром, шахраї переоформили нерухомість у Києві та Одесі в краматорського нотаріуса, пред'явивши рішення донецького суду, винесеного нібито ще 2013-го, тобто до окупації.

2. Реєстрація за підробленими свідоцтвами права власності. Таким чином злочинці продали за 3 мільйони гривень дві чужі будівлі на вулицях Кропивницького та Інститутській, що на Печерську.

3. Подання підробленого пакета документів щодо корпоративних прав. Бізнес крадуть не заради самого бізнесу, а щоб розпродати активи підприємства чи перерахувати його кошти на рахунки фірм-одноденок.

4. Підкуп, власне, самого реєстратора. Ця схема була поширеною до 2 листопада минулого року, допоки не існувало кримінальної кари за "помилку" нотаріуса, а покарання за аферу на мільйонні суми обмежувалося дисциплінарним штрафом 340 гривень і позбавленням доступу до реєстрів на три місяці.

5. Викрадення електронного ключа реєстратора. Часто таку схему поєднують з попередньою. Нотаріус "забуває" поставити відповідне програмне забезпечення або залишає флешку з ключем у комп'ютері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейдери захопили землю в селян

Як уберегтися від рейдерства

З січня 2017 року Мінюст запровадив новий сервіс. Власник майна може в будь-якого держреєстратора занести до своєї реєстраційної картки адресу електронної пошти чи номер "мобілки". Відтак, якщо хтось відкриватиме картку – власник автоматично отримає повідомлення на електронну пошту чи СМСку на мобільний телефон.

Якщо прийшов сигнал "SOS", найперше – дзвоніть в поліцію. І, зібравши документи, біжіть до найближчого нотаріуса. Він зможе заблокувати процес тимчасовою забороною на подальший перепродаж майна. Вона діятиме тільки десять діб, тож за цей час треба звернутися до суду, який винесе тривалу заборону.

Щоб довести в суді, що ви перший власник майна і нікому не доручали ним розпоряджатися, потрібні гроші і щонайменше півроку часу. Тож найкоротший шлях – скарга у комісію Мінюсту. Тут незаконну дію нотаріуса скасують за півмісяця-місяць.

30 чоловіків у камуфляжі захопили будинок в елітному районі столиці. У Царському селі невідомі вигнали з оселі будівельників та зайняли споруду. За інформацією очевидців, особи представляють інтереси кримінальних авторитетів з Дніпра. Кому належить будинок - з'ясовують.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес крадуть не заради самого бізнесу, а щоб розпродати активи - популярні рейдерські схеми та як від них врятуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути