середа, 15 травня 2013 15:37

Автомобіль заводу Фірташа розлив у Черкасах азотну кислоту

Вчора близько 17:00 у Черкасах жителі вулиці 14 грудня помітили розлив та випаровування невідомої хімічної речовини із їдким запахом. Люди викликали працівників відділення радіаційного хімічного та бактеріологічного захисту. Фахівці-хіміки встановили, що на проїзній частині вулиці 14 грудня, у вигляді 15 метрового шлейфу розлито неконцентровану азотну кислоту.

Автор: Фото: ДСНС
 

Оперативно-розшуковими діями було знайдено автомобіль-тягач "МАН", що транспортував небезпечний вантаж з ПАТ "АЗОТ". Після виявлення автомобіля працівники, з'ясували, що з розділеної на відсіки цистерни об'ємом 28 метрів кубічних, яка під час руху розгерметизувалася, на дорогу продовжує витікати кислота. Для ліквідації надзвичайної ситуації задіяли 6 пожежних машин та 16 чоловік особового складу. На землю витекло до одного метру кубічного небезпечної хімічної речовини, площа розливу склала 20 квадратних метрів. Роботи на місці аварії тривали впродовж усієї ночі й були завершені о восьмій ранку.

Автор: Фото: ДСНС
 

"Якби автомобіль зупинився у межах житлового сектору, то аварія була б надзвичайно небезпечна. 28 тон кислоти потрібно було перекачати в інші ємності. Рятувальники працювали цілу ніч у спеціальних захисних костюмах й ізолюючих протигазах. Кислота, яка потрапляла на предмети повністю їх роз'їдала. Так сталося із нашими двома домкратами. Для ліквідації аварії використали 20 тон води та кілька сот кілограм каустичної соди" - розповів Костянтин Проценко, помічник начальника Головного управління МНС у Черкаській області.

На місці події крім рятувальників працювали представники УМВС, УСБУ, прокуратури, міськвиконкому, екологічної інспекції, санепідемстанції. На разі дорожнє полотно розчищено, загрози для життя і здоров'я людей немає. Рух автотранспорту відновлено в обох напрямках.

Зараз ви читаєте новину «Автомобіль заводу Фірташа розлив у Черкасах азотну кислоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі