середа, 08 січня 2020 20:33

Авіакатастрофа в Ірані: всі підсумки в цифрах
16

Командир екіпажу Володимир Гапоненко з доньками
Фото: особистий архів Володимира Гапоненка
Командир екіпажу Володимир Гапоненко з сім'єю
Олексій Наумкін
Бортпровідниця Катерина Статник
Бортпровідниця Катерина Статник

8 січня в міжнародному аеропорту іранського Тегерана розбився пасажирський літак Boeing 737 української авіакомпанії МАУ. На борту рейсу PS752, який летів з Тегерану в Київ було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Загинули всі.

Повітряне судно вилетіло з міжнародного аеропорту Імам Хомейні у місті Тегеран о 06:10 за місцевим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа українського Boeing 737: розшифрування самописців відбуватиметься в Ірані

За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази Сполучених Штатів Америки на території Іраку. Таким чином, спершу припустили, що літак могли випадково збити ракетою.

Через катастрофу літака президент України Володимир Зеленський перервав свою поїздку в Оман і повернувся у Київ. Він доручив при Раді національної безпеки і оборони України створити оперативний штаб та відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи.

11 600

Годин нальоту на літаках Boeing 737 мав командир повітряного судна Володимир Гапоненко. У тому числі 5 500 годин у якості КПС. Другий пілот Сергій Хоменко мав на цьому літаку 7 600 годин нальоту. Інструктор на літаку Олексій Наумкін мав 12 000 годин нальоту, плюс 6 600 годин у якості КПС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Падіння Boeing-737: батько загиблого бортпровідника чекав на приїзд сина зранку

11

Українців загинуло на борту літака. Серед них дев'ять членів екіпажу: Сергій Хоменко, 27-річна Катерина Стадник, 24-річна Марія Микитюк, Валерія Овчарук, 25-річна Юлія Сологуб, Олексій Наумкін, 34-річний Ігор Матків, Денис Лихни і командир екіпажу Володимир Гапоненко та два пасажири 62-річна Ольга Кобюк та 39-річна Малахова Олена.

2 400

Метрів висоти набрав літак Boeing 737 до моменту, коли він впав о 4:30 за київським часом неподалік від іранського аеропорту в місті Тегеран. За цей період він розігнався на швидкість близько 500 км/год.

8

Хвилин пролетів літак української авіакомпанії МАУ перед тим, як розбитися. Повітряне судно вилетіло з міжнародного іранського аеропорту Імам Хомейні о 4:42 за київським часом. Останні дані від нього надійшли через дві хвилини після відбуття. У цей період він також пропав із радарів.

1297

Днів або три роки шість місяців і дев'ятнадцять днів мав літак, який розбився неподалік іранського аеропорту в Тегерані. Boeing 737 авіакомпанія отримала 20 червня 2016 року одразу із заводу концерну. 11 червня 2017 року цей літак здійснив один із перших рейсів за безвізом - він летів до Вільнюса.

2

Дні пройшло з моменту останнього планового технічного обслуговування літака Boeing 737-800 NG, з реєстраційним номером UR-PSR. Воно відбулося шостого січня 2020 року. В Україні досить жорсткі перевірки здійснює Європейське агентство з безпеки польотів, використовуючи програму SAFA. Вона має 54 пункти перевірки.

167

Пасажирів перебувало на борту Boeing 737, який летів з Тегерану в Київ. Всього серед загиблих - 11 громадян України , 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - Німеччини і Великобританії. Серед загиблих було багато канадських студентів, які поверталися з канікул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять найбільших авіакатастроф літаків українських авіаліній

2

Чорні ящики знайшли біля українського літака Boeing 737, які Іран не планує віддавати ані в країну-виробник, ані в Сполучені Штати. Всю інформацію передадуть в Управління цивільної авіації після її зачитування.

25

Загиблих пасажирів народилися після 2002 року. Таким чином, на момент катастрофи вони не досягли повноліття. Наймолодша жертва 2018 року народження. На момент аварії їй було близько двох років.

29

Сімей знаходилося на борту Boeing 737, який розбився сьогодні в Ірані. Більшість з них - 18 летіли удвох. Дві сім'ї мали найбільше членів родини на борту - по п'ять осіб.

2

Основних причини авіакатастрофи розглядає слідство. Перше - ракетна атака Ірану, друге - загоряння двигуна.

Іран не передасть чорних скриньок українського літака, який розбився біля Тегерана сьогодні вранці, компанії Boeing.

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа в Ірані: всі підсумки в цифрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі