пʼятниця, 05 березня 2021 05:25

Адвокат загадково зник під час відрядження
5

5 березня 5 років тому зник адвокат 44-річний Юрій Грабовський із Києва. Вів багато справ, не лише кримінальних. Мав свою адвокатську компанію, був державним захисником. Багатьох захищав під час Майдану. Остання справа, якою займався - захищав російського бійця спецназу ГРУ Олександра Александрова, якого затримали в зоні АТО.

Адвокат Юрій Грабовський зник за п’ять днів до суду над своїм підзахисним російським спецназівцем ГРУ Олександром Александровим. Грабовського застрелили й закопали в садку неподалік міста Жашків на Черкащині
Фото: news.meta.ua
Підозрювані у зникненні й убивстві адвоката Артем Яковенко та Максим Чміль
Юрія Грабовського застрелили та закопали на території покинутого саду
Юрія Грабовського застрелили та закопали на території покинутого саду
Адвоката Юрія  Грабовського поховали на столичному Лісовому кладовищі

Перед зникненням поїхав у відрядження до Одеси. Оселився в готелі "Аркадія" на 2 дні. Свої речі з номера не забрав. На сторінці у Facebook написав, що вирушив у Єгипет. 9 березня в Києві мало відбутися судове засідання у справі російських військових. Його перенесли через відсутність адвоката.

Заяву про зникнення Грабовського подали судді Голосіївського райсуду й колеги. Сім'ї в адвоката не було. Мати померла 2015-го. Сестра живе в Ізраїлі.

"Коли не з'явився на засідання, всі забили на сполох. Заяви про зникнення написали в Одесі та Києві. Ми знайшли одеську лікарню, куди доставили чоловіка без документів під впливом психотропних засобів. Коли йому надали допомогу, він назвався чи Грабовським, чи Грановським. А потім зник із медзакладу", — розповідав тоді Gazeta.ua адвокат Ігор Черезов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть адвоката Грабовського вигідна російським спецслужбам

20 березня в Одеському аеропорту затримали першого підозрюваного у зникненні адвоката, за кілька днів — другого. Це Артем Яковенко та Максим Чміль. Один з них мав підроблені документи співробітника правоохоронних органів України й фальшивий український паспорт. Він указав місце злочину. Ввечері 24 березня слідчі виїхали на пошуки поховання Грабовського. О 4:00 в покинутому саду за 20 км від міста Жашкова на Черкащині знайшли його тіло.

"Адвоката вивезли з Одеської області під дією психотропних речовин. Вбили із вогнепальної зброї. На місці були знайдені речі двох виконавців убивства. Слідчих, які бачили багато чого, вразила винахідливість злочинців. Вони наділи на ногу Грабовського браслет. Його видали за такий, що мав підірватися при спробі втекти", - розповідав тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

29 березня військова прокуратура оприлюднила відео з Грабовським. Він був одягнутий у чорну майку і картатий піджак.

"Я, адвокат Грабовский Юрий Леонидович, обещаю и обязуюсь прекратить правовую помощь обвиняемому Александрову Александру Анатольевичу в рамках уголовного производства, которое пребывает в Голосиевском районном суде города Киева. Потому что не считаю дальше возможным защищать его по этому делу и я понял свою ошибку", — говорив на відео.

Грабовський був неодружений, дітей не мав.

Олександра Александрова затримали 16 травня 2015 року в зоні бойових дій в Луганській області разом із іншим російським спецпризначенцем Євгеном Єрофеєвим. Під час допиту капітан Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив сержант Александров. Перед оголошенням вироку Александров та Єрофєєв відмовились визнавати свою провину. ГРУвців було засуджено до позбавлення волі на 14 років із конфіскацією всього майна. Згодом спецпризначенців обміняли на українську льотчицю Надію Савченко. Пізніше повідомляли, що Єрофеєва хтось зарізав просто в нього вдома. А Александров опинився в Сирії і майже одразу - серед бойових утрат.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат загадково зник під час відрядження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі