вівторок, 28 квітня 2020 08:29

16 тис. в'язнів можуть амністувати під час карантину

16 тис. в'язнів можуть амністувати під час карантину
До 16 тисяч ув'язнених можуть вийти на волю з українських тюрем. Фото: pexels.com

До 16 тис. ув'язнених можуть вийти на волю з українських тюрем. Перша тисяча - за законом про амністію. Ще близько 15, якщо Верховна Рада підтримає запропонований Мін'юстом законопроект про умовно-дострокове звільнення через пандемію.

Обидва документи парламент може розглянути вже найближчим часом. Такі ініціативи підтримали чимало правозахисників на чолі з обмудсменом, йдеться у сюжеті "Спецкор" на каналі 2+2.

Вони ізольовані від суспільства, проте не захищені від коронавірусу. Недуга може потрапити в переповнені камери від нових ув'язнених, їхніх родичів на побаченнях і навіть наглядачів. Тож умови за ґратами стали ще суворішими.

"Це обмеження побачень, це спеціальні процедури при прийомі-передачі посилок і головне джерело ще – це наш персонал. З цим набагато важче. Тому що персонал має бути забезпечений засобами індивідуального захисту і до цього на початок карантину ми не були готові", - пояснює заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший випадок коронавірусу виявили серед в'язнів

За амністією випускатимуть тих, хто сидів за так званими "легкими" статтями, говорить уповноважена з прав людини Людмила Денісова. Передусім - вагітних жінок, пенсіонерів та інвалідів. Запропонований депутатам законопроект передбачає амністію для майже тисячі засуджених. Іншим проєктом закону цим категоріям пропонують умовно-дострокове звільнення. Під нього підпадуть ті, хто відбув більшу частину покарання і не порушував режиму. Чи давати волю достроково, мала би вирішувати спершу спецкомісія, а потім і суд.

"Ми пропонуємо, щоб все ж таки це скоротити до 5 днів. Щоб 5 днів на те, що всі документи підготувати і передати до суду. Суд, згідно з цим проєктом, розглядає 72 години. Далі, щоб засуджений брав участь у режимі відеоконференції", - пояснює Денісова.

Поки що обидва законопроекти чекають на розгляд. І, навіть якщо один із них швидко ухвалять, перші амністовані можуть вийти на волю не раніше середини травня.

У ніч проти 25 квітня у Чернівецькому СІЗО почався бунт ув'язнених через те, що до установи помістили хворого на коронавірус чоловіка. Бунтарі почали різати собі вени. Їх утихомирила адміністрація. А нового "пацієнта" помістили в ізольований блок. Сьогодні серед них офіційно вже п'ятеро хворих. Троє працівників установ виконання покарань та двоє в'язнів Чернівецького СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «16 тис. в'язнів можуть амністувати під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі