субота, 21 вересня 2019 10:12

Дашка, Покемон, Улітка - військовий сленг поповнився новими словами

Дашка, Покемон, Улітка - військовий сленг поповнився новими словами
Більшість слів військового сленгу походять від абревіатур

Серед сленгу українських військових є десяток термінів, що позначають зброю. Більшість назв походять від абревіатур, якими її іменують конструктори

- Одним із феноменів війни є те, що вона вплинула на мову, - каже координатор ініціативи "Повернись живим" 35-річний Віталій Дейнега. - Слова, які використовують звичайні люди і військові, мають зовсім різне навантаження. Як от "карандаш" на позначення ракети з "Града". А от називати кулемет "покемоном" почали вже під час війни на Донбасі.

"Ксюха" - АКС-74У, "автомат Калашникова складний зразка 1974 року укорочений". Через незвичний вигляд серед радянських військових також мав прізвиська "обрубок", "недопалок", "сучка". А ще - "плювалка", бо швидко перенагрівався.

"Дашка" - станковий кулемет Дегтярьова-Шпагіна, скорочено ДШК. Розроблений перед Другою світовою війною для Червоної армії. Первісне призначення - знищення літаків противника на висоті до 1,5 км.

Під час війни на Донбасі українські військові використовують ДШК для оборони блокпостів і опорних пунктів. Волонтери створили на базі ДШК великокаліберну снайперську гвинтівку. А інженери спецпідрозділу "Хорт" розробили для кулемета глушник-полум'єгасник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Енеїда" Котляревського викрила російські байки щодо української мови

"Покемон" - кулемет Калашникова модернізований, скорочено ПКМ. Виготовляється, зокрема, на київському заводі "Маяк". Абревіатура співзвучна з назвою героїв популярного наприкінці 1990-х японського мультсеріалу - кишенькових монстрів покемонів.

"Улітка" - барабанний магазин від ручного кулемета Калашникова РПК. Отримав назву через форму, що нагадує хатинку равлика. В інтернеті можна придбати "улітку" за 3-4 тис. грн.

"Куплю магазин "улітку" для РПК сину в зону АТО. Заздалегідь усім вдячний", - таке оголошення повісив на форумі Reibert.info користувач Kentoukladchik у жовтні 2015-го.

"Весло" - снайперська гвинтівка Драгунова, скорочено СВД. Таке прізвисько отримала через характерну форму приклада. Інша назва - "батіг", від звуку в момент пострілу.

Повну версію матеріалу читайте у журналі "Країна" № 35 від 12 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Дашка, Покемон, Улітка - військовий сленг поповнився новими словами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі