понеділок, 10 вересня 2018 15:13

Як говорити з дітьми про матюки: 5 правил

Як говорити з дітьми про матюки: 5 правил
Секс-психолог дала правила для батьків. Фото: changeonelife

Секс-педагог Юлія Ярмоленко розповіла, як говорити з дітьми про нецензурні слова.

Зберігайте спокій

Діти можуть до кінця не розуміти значення матюків. Потрібно спокійно пояснити, що такі слова не дуже хороші. Вони можуть зашкодити почуттям інших людей. Це важливо проговорити, щоб запобігти використанню лайок у подальшому, передає "Новое время".

Обговоріть значення слова

Можна запитати дитину про значення слова. Навіщо в цій ситуації дитина використовує саме його? Далі слід роз'яснити, чому варто уникати матюків. Наприклад: "Це слово позначає деякі інтимні частини тіла. Ми не використовуємо його в нашій родині". Або: "Це слово проявляє неповагу до певних груп людей".

Створіть правила для лайки

Дорослі та діти повинні дотримуватися правил. "Пам'ятайте, це слово, яке ми не використовуємо в нашому домі", - можете говорити ви. При цьому ви самі повинні уникати лайки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиць моя радість" - як лаялися українці

Хваліть дитину, коли бачите, що вона стримує себе в пориві гніву

Так ви навчите дітей різними способами виражати свої почуття. Якщо дитина все ж почула від вас матюк, поясніть, чому ви лаялися.

"Чому їм можна, а мені не можна?"

Навіть якщо у вашій родині не прийнято використовувати матюки, діти можуть чути їх на вулиці. І вам потрібно бути готовими відповісти на питання, чому хтось каже погані слова. Ви можете сказати, що люди в різних сім'ях мають різні правила.

Нейробіолог Емма Бірн вважає, що лайка допомагає краще зрозуміти рідну мову й закладає основи соціального спілкування.

Зараз ви читаєте новину «Як говорити з дітьми про матюки: 5 правил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі