пʼятниця, 10 квітня 2020 05:00

В авіакатастрофі загинув президент Польщі разом із високопосадовцями
5

Трагедія сталась о 9.54 за київським часом 10 квітня 2010 року.
Фото: wikimedia
Трагедія сталась о 9.54 за київським часом 10 квітня 2010 року.
Трагедія сталась о 9.54 за київським часом 10 квітня 2010 року.
Трагедія сталась о 9.54 за київським часом 10 квітня 2010 року.
Трагедія сталась о 9.54 за київським часом 10 квітня 2010 року.

Президент Польщі Лех Качинський загинув в авіакатастрофі під Смоленськом у Росії. Разом із делегацією він хотів відвідати Катинське кладовище, розташоване під Смоленськом. Мав виголосити промову під час жалобних заходів, приурочених до 70-ї річниці катинської трагедії. Цвинтар є міжнародним меморіальним комплексом жертвам тоталітарних репресій.

Трагедія сталась о 9:54 за київським часом 10 квітня 2010 року. На борту, крім президента, були його дружина та низка польських високопосадовців. Ніхто не вижив.

Президентський літак Ту-154М, який летів з Варшави до Смоленська, під час заходження на посадку у складних метеорологічних умовах невідомо чому опустився на висоту, нижчу за рівень злітно-посадкової смуги. Борт зачепив лівим крилом березу на висоті 4 м від рівня землі і розбився на відстані 350—500 м від початку посадкової смуги аеродрому "Смоленськ-Північний". Екіпаж до останніх секунд життя боровся за спасіння пасажирів та літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент США пробув на посаді 32 дні

Відразу ж після авіакатастрофи тодішній президент Росії Дмитро Медведєв скликав спеціальну комісію на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Путіним. Комісія мала встановити причини катастрофи літака. За результатами розшифрування бортових самописців, аварія не була пов'язана з технічними несправностями.

Досі невідомо, чому пілоти вирішили сідати у Смоленську за такої несприятливої погоди. Колишній президент Польщі Лех Валенса припускає, що пілот літака міг діяти за чиєюсь вказівкою. Деякі офіційні особи в Польщі звинувачують Росію в загибелі президента Леха Качинського й усіх представників польської делегації в авіакатастрофі під Смоленськом.

Точні причини трагедії залишаються невідомими. Російська влада приховує від Польщі артефакти та багато даних щодо катастрофи. Частину даних в Росії сфальсифікували. Більшість незалежних експертів дотримуються версій, згідно з якими Росія навмисно спровокувала цю катастрофу літака за допомогою спеціальних технічних пристроїв та технологій.

Розглядають усі версії: збій навігаційного обладнання, помилки екіпажу, несприятливі погодні умови, технічні несправності літака, операції російських спецслужб, а також їхні комбінації.

Поховали Леха Качинського разом із дружиною Марією 18 квітня 2010 року у Катедральному соборі на території королівського замку Вавель у Кракові. Жалобна церемонія в Кракові зібрала понад 150 тис. людей на площі Ринек, З українського боку були присутні В. Янукович, В. Ющенко, Ю. Тимошенко, К. Грищенко.

Зараз ви читаєте новину «В авіакатастрофі загинув президент Польщі разом із високопосадовцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі