вівторок, 28 вересня 2021 09:01

Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою

Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою
Фотографією займався більш як 30 років. Фото: Віктор Марущенко у Facebook

У Києві рік тому після тривалої хвороби помер видатний фотограф 74-літній Віктор Марущенко.

Народився він у російському Новосибірську. З 1951-го жив у Києві. Фотографією займався понад 30 років. 2004 року створив власну школу фотографії. Став учасником понад 60 персональних і групових виставок у різних країнах.

"Ми дружили вісім років. Він був людиною, яка раділа чужим успіхам. Щодня щось для когось робив. Завдяки йому багато людей знайшли себе. Нікому не відмовляв у пораді. Завжди уважно ставився до чужих ідей і підтримував починання. Без нього Київ уже буде не тим містом, яке знаємо й любимо", - пригадувала подруга-фотографиня Ганна Грабарська.

У Берні у видавництві Benteli Verlag 1997-го вийшов фотоальбом "Віктор Марущенко. Україна. Фотографії" з текстами українською та німецькою мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі фотографії зробив бухим - Віктор Марущенко

"Сучасна фотографія - це картинка плюс ваше висловлювання. Тому що гарних фотографій сьогодні роблять багато, але вони вже не працюють самі собою. Тому й важливо, що ти хочеш сказати", - казав Марущенко.

Фотографувати Віктор Марущенко почав із середини 1970-х як театральний фотограф. Працював фотокореспондентом газети "Радянська культура" (1980—1991), "Советская культура" про Україну й "День". На його знімках 1970-1990 років актори, музиканти, архітектори, художники, філософи зображені такими, якими є насправді, без позування, фальшивої машкари.Серед серій фото - "Україна після Чорнобиля" (1986), "Донбас - країна мрій" (2003-2004).

Зараз ви читаєте новину «Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі