вівторок, 23 травня 2017 05:05

Український хранитель скарбів і замків помер за кермом "Жигулів"
18

Видатний український музейник Борис Возницький
Фото: prostir.museum
Видатний український музейник Борис Возницький
Видатний український музейник Борис Возницький
Мріяв створити пантеон українських героїв
Видатний український музейник Борис Возницький

"Водій він був хороший, любив швидкість. Заборонити сідати за кермо Возницькому ніхто не міг. Він бувало весь день в роз'їздах. У багажнику то якісь твори мистецтва возив, то щось на реставрацію", - так згадувала Героя України Бориса Возницького Оксана Козинкевич. Працювала з ним 30 років.

5 років тому, 23 травня, директор Львівської галереї мистецтв, 86-річний Борис Григорович Возницький у службовому авто "Жигулі" потрапив в аварію в селі Печенія на Львівщині. Існує версія, що у нього стався серцевий напад, чоловік не міг керувати машиною.

Автор: Архів поліції
  Борис Возницький помер за кермом службового авто
Борис Возницький помер за кермом службового авто

Назустріч їхала маршрутка Під'ярків — Львів. Її водій побачив, що "Жигулі" їде прямо на нього, а той, хто за кермом, не подає ознак життя. Різко загальмував — авто вдарилося в автобус, з'їхало в кювет. Ніхто з пасажирів не постраждав. Борис Возницький мертвий лежав на кермі свого автомобіля.

"Останній рік він, бувало, хапався за серце. З різних причин, бо все сприймав дуже близько — і коли дах потече в галереї, і коли електрику в якомусь замку відключать. Але не жалівся ніколи", - розповіла Козинкевич кореспонденту Gazeta.ua.

Автор: prostir.museum
  Видатний український музейник Борис Возницький
Видатний український музейник Борис Возницький

Бориса Григоровича вважали одним із найбільших знавців музейної справи в країні. Називали охоронцем скарбів і замків. Він зібрав 35 тис. унікальних експонатів і створив 16 музейних комплексів. Розпоряджаючись мільярдними ресурсами, не збирав власної колекції, - пише istpravda.

"1960-ті, 70-ті, частина 80-х років – це найактивніша частина мого життя, ми тоді зібрали більше тридцяти тисяч речей, які оцінені зараз десь у сімнадцять мільярдів євро. Але справа не в оцінці, гроші – то так собі. Але те, що ми привезли - то є, а те, чого ми не привезли, майже знищене. Я порахував, у тридцятих роках в Україні зникло п'ятнадцять тисяч церков. А в кожній церкві був іконостас, а іконостас – це тридцять ікон, - і це все зникло. Півмільйона ікон пропало: спалили, викинули – не знаю", - розповідав Возницький.

Автор: prostir.museum
  Борис Возницький зібрав понад 35 тис. унікальних музейних експонатів
Борис Возницький зібрав понад 35 тис. унікальних музейних експонатів
"Я користувався авторитетом в обкомі партії у Львові – і що хотів, те й робив. Я зрозумів одне тільки: не питати. Бо якщо спитаєш, то ніхто тобі не дозволить. Я спитаю: "Можна мені їхати за іконами?" - що, обком партії мені скаже, що можна? Таки їду собі. "Можна замок робити?". Теж скажуть: "Нащо той замок робити?". Я собі роблю замок. Всяке було. "А чого ви приїхали?". Може начальство вийти, міліція. А я їм виймаю з кишені слова Володимира Ілліча: "Искусство принадлежит народу". Комусь іншому з кишені виймаю слова Гітлера, з "Майн кампф": для того, щоб знищити народ, треба знищити його минуле".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов з життя легендарний український кінооператор

"Підземні ходи – це улюблена тема по селах. "У нас є підземний хід, ми йшли-йшли, а там далі завалено, а цей підземний хід веде від Почаєва до Києва!". Оці підземні ходи і дуби – це все легенди! Люди люблять легенди. І про бібліотеки закопані. Ще я хочу знайти поховання гетьмана Івана Виговського. Польща має гроби – Україна гробів не має. У Польщі під Королівським замком у Кракові стоять всі гробниці королів. Це виховує патріотизм – люди поклоняються своїм королям. У нас же нікого нема. Хмельницького викинули поляки, Мазепу вкинули у Дунай, Кальнишевський похований на Соловках, єдиний, хто тут лежить – Іван Виговський – може, знайду. Але тоді постане інша проблема – куди я його діну. Треба робити Пантеон, щоби можна було поклонятися героям".

Автор: prostir.museum
  Мріяв створити пантеон українських героїв
Мріяв створити пантеон українських героїв

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лист, у якому ворог народу прощався із сином

У біографії видатного музейника є цікавий факт: він служив в радянській армії і в УПА, повідомляє umoloda.

"Я був і в УПА. Мені було 16 років. У селі — воно неподалік від Дубна — я був найграмотнішим. Мене дідо вчив. Дід був залізчним майстром, працював ще при царі. І він казав: "Ти будеш інженером". За Польщі я вчився у Польській школі, 39–40–й рік — я вчився в радянській школі, 41–й рік — у німецькій школі, німецькому технікумі. У 1943 році вернувся в село, ховався. А Волинь — це ж скрізь партизани. І мене як найбільш грамотного в селі відправили у школу старшин УПА. Туди брали або грамотних, або вже "стріляних" упівців. Мене відправили в штаб УПА–Південь. Мені 16 років, і такий "Тиса" каже: "Дитино, ну куди тобі в ту школу? Через три місяці мусиш бути чотовим, командиром взводу. Та тебе слухати не будуть. Залишайся при мені!". І я залишився там зв'язковим.

Автор: prostir.museum
  Видатний український музейник Борис Возницький
Видатний український музейник Борис Возницький

А коли підходили радянські війська, він мене викликав і сказав: "Знаєш що, зараз прийде радянська влада, буде переформування і так далі — іди поки додому, а ми тебе, коли треба, знайдемо".

"Я, пам'ятаю, взяв кілька гранат у кишеню, пішов додому. Через два місяці радянські партизани оточили село. І мене мобілізували у військо. Так я потрапив у радянську армію. Був на фронті, мав поранення. Тепер у мене два посвідчення: одне — Радянська армія, інше — УПА".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість того, щоб стати алкоголіком, я пішов знімати війну – помер культовий фотожурналіст Стенлі Ґрін

Борис Возницький жив у квартирі в центрі міста сам. Давно розійшовся з дружиною. Його троє дітей також пов'язані з мистецтвом.

Автор: prostir.museum
  Борис Возницький провів неймовірну кількість екскурсій
Борис Возницький провів неймовірну кількість екскурсій

"У день в нього були десятки зустрічей. Іноземці, українці, політики, школярі. Він провів стільки екскурсій замками, галереями, як ніхто у світі, певно. Інколи, правда, казав: "Я стомився, Господи, я так втомився від дурних людей. Чому вони говорять такі дурні речі, нічого не роблять?". Був дуже скромний. Його одяг, побут, їжа — усе просте й невибагливе", - додала Оксана Козинкевич.

Героя України поховали на Личаківському кладовищі.

Автор: prostir.museum
  Ювілейна монета до 80-річчя Возницького
Ювілейна монета до 80-річчя Возницького

Борис Возницький народився 16 квітня 1926 року в селі Ульбарів Волинського воєводства, тепер Дубенський район на Рівненщині. Майже 50 років працював на посаді директора Музею українського мистецтва у Львові. Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, академік, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв від ЮНЕСКО. Був ініціатором створення туристичного маршруту "Золота підкова", до якого увійшли Олеський, Золочівський, Підгорецький і Свірзький замки на Львівщині. Відкрив світові ім'я скульптора Івана Георга Пінзеля. Заснував п'ять музеїв у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Український хранитель скарбів і замків помер за кермом "Жигулів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі