понеділок, 01 червня 2020 17:52

У віці 96 років померла легендарна зв'язкова УПА

У віці 96 років померла легендарна зв'язкова УПА
Зв'язкова "Тополя" повідомляла про небезпеку в села, де мала бути облава енкаведистів, допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки. Фото: t1news

На Тернопільщині відійшла у вічність Марія Штепа - учасниця національно-визвольного руху, політичний в'язень таборів, зв'язкова УПА, автор численних книжок.

Цьогоріч жінці виповнилося 96 років, повідомили на сайті Чортківської міської ради.

Похорони відбудуться 2 червня о 12:00 год у церкві Непорочного зачаття Пречистої Діви Марії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти каратимуть за відмову вважати ОУН-УПА фашистами

Марія Штепа - уродженка села Ромашівка Чортківського району. У підлітковому віці брала активну участь в діяльності патріотичної організації "Просвіта", а 1942 року вступила до молодіжної ОУН. Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця, була зв'язковою ОУН-УПА під псевдонімом "Тополя".

Повідомляла про небезпеку села, де мала бути облава НКВД, допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки.

Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Ув'язнення відбувала в Мордовії -10 років на лісоповалі.

Повернувшись із заслання, організувала у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, проводили репетиції у неї вдома. Ініціювала спорудження пам'ятника "Жертвам тоталітарного режиму" у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі.

Після проголошення незалежності України Марія Штепа брала активну участь в громадсько-політичному житті. Проводила зустрічі з молоддю, виховуючи у них патріотизм. Історію свого життя та боротьби за незалежність України виклала в 10 книгах власного авторства. Окрім того, створила музей політв'язнів та репресованих у Чортківському районі.

За вклад у створення нашої держави, 2016 року Марію Штепу президент України нагородив орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

В Івано-Франківську на 100-му році помер ветеран дивізії "Галичина" Михайло Мулик. Пережив дружину на 18 років. У нього залишилися син та 2 онуків.

Зараз ви читаєте новину «У віці 96 років померла легендарна зв'язкова УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі