пʼятниця, 11 січня 2019 15:10

У Німеччині помер нацистський колаборант Палій

У Німеччині у віці 95 років помер Яків Палій, якого звинувачували у співпраці з нацистами та роботі наглядачем у концтаборі в роки Другої світової війни, повідомляє BBC із посиланням на місцеві ЗМІ.

Автор: REUTERS
  Фото Якова Палія з іміграційної картки США
Фото Якова Палія з іміграційної картки США

Палія депортували із США в Німеччину улітку 2018-го після багаторічних судових суперечок. Чоловік помер у будинку для пристарілих у Німеччині.

2003-го йому висунули підозру у співпраці з нацистами та позбавили американського паспорта. Чоловік став особою без громадянства. До депортації проживав у Нью-Йорку.

Німеччина роками відмовлялася прийняти його, адже Палій ані за національністю, ані за громадянством не був німцем.

Американський посол у Берліні Річард Гренелл заявив, що розв'язання багаторічної суперечки стало можливим завдяки новому німецькому уряду і "визначальному лідерству" президента США Дональда Трампа.

Американська влада вважає, що він був останнім нацистським колаборантом, який мешкав у США.

Яків Палій народився 1923-го на території тодішньої Польщі, яка нині входить до України. 1943-го він потрапив до тренувального табору СС "Травники", що розташовувався в окупованій нацистами Польщі.

Табір "Травники" спочатку служив місцем утримання радянських біженців і військовополонених. Цивільні із окупованих територій проходили в ньому навчання, аби бути наглядачами в інших таборах - "Собібор", "Треблінка", "Белжеч". Тих, хто пройшов подібну підготовку, називали травниками.

Згідно із нацистським планом "Рейнгард", у концтаборах на території Польщі мали знищити понад 2 млн євреїв.

Пізніше у "Травниках" також створили концентраційний табір, де лише за один день - 3 листопада 1943-го - вбили 6 тис. євреїв.

У заяві Білого дому щодо депортації Палія йшлося про те, що він був там озброєним наглядачем і відігравав "безперечну роль" у вбивствах євреїв.

Сам Яків Палій заперечував співпрацю із нацистами. Він прибув до США 1949-го й отримав американське громадянство 1957-го.

Хоча американський суд і визнав його винним у сприянні знущанням із в'язнів, його не визнали особисто відповідальним за вбивства.

Рішення про його депортацію ухвалили 2004-го після того, як суддя дійшов висновку, що Яків Палій збрехав у своїй імміграційній анкеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 95-річного звинувачують у смерті понад 30 тис. людей

2003-го Палій розповів New York Times, що ніколи не був у самому таборі, і погодився працювати охоронцем лише через побоювання, що нацисти знищать його родину, якщо він відмовиться.

США довгий час не могли депортувати Палія, оскільки Німеччина, Україна та Польща відмовилися прийняти його.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині помер нацистський колаборант Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі