четвер, 17 жовтня 2019 14:42

У Кропивницькому попрощались з Володимиром Панченком
5

Автор: poglyad.tv
  Володимир Панченко помер 14 жовтня
Володимир Панченко помер 14 жовтня

17 жовтня у Кропивницькому попрощались з письменником і літературним критиком Володимиром Панченком, 65 років. Як заповідав митець, церемонія пройшла біля пам'ятника Володимиру Винниченку на подвір'ї Центральноукраїнського державного педагогічного університету. У ньому Володимир Євгенович пропрацював понад 20 років.

Панченко помер від раку шлунку, про який дізнався 2 роки тому. Останні дні провів вдома у доньки Олесі в Кропивницькому.

"Володимир був талановитий від Бога. Останні три роботи показали, в якому він був творчому зеніті, - розповідає видавець 73-річний Михайло Слабошпицький. З Панченком дружив майже 40 років. - З'явився двома виданнями його "Сонячний годинник", що має таку жанрову дефініцію: "книга пілігрима". Його повість "Про Миколу Зерова" перемогла в кількох рейтингах і засвідчила, що це - одна з найвидатніших літературознавчих праць в Україні. Я маю відчуття виконаного обов'язку перед другом через те, що ще встиг видати його унікальну книгу "Літературний ландшафт України. ХХ століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'яті Анджея Вайди: "Робіть фільми, які за вас не зробить ніхто"

1990-го Панченко став депутатом першого скликання Верховної Ради. Керував Центром досліджень сучасної літератури при Києво-Могилянській академії. 2007-го заснував літературний портал "ЛітАкцент". Був учасником об'єднання інтелектуалів "Ініціативна група "Першого грудня".

Автор: cbn.com.ua
  Володимир Панченко помер 14 жовтня
Володимир Панченко помер 14 жовтня
Автор: cbn.com.ua
  Володимир Панченко родом із села Демидівка Любашівського району на Одещині
Володимир Панченко родом із села Демидівка Любашівського району на Одещині

"В'ячеслав Брюховецький, коли був ректором Києво-Могилянської академії, взяв своїм заступником Володимира. Готував у ньому свою заміну. А Панченко відмовився. Сказав, що хоче ще написати не одну роботу, а адміністративні функції його з'їдять. В очах інших був ненормальним, бо відмовився від хорошої кар'єри. Однак Володимир завжди подобався людям. У молодості був дуже вродливим. У нього завжди були закохані багато дівчат одночасно. Брюховецький колись жартував, що репресує свого віце-президента, бо він закохує в себе всіх студенток", - додав Слабошпицький.

На прощання з письменником прийшли друзі, знайомі, студенти, колеги, а також представники міської та обласної влади. 27 серпня Володимиру Євгенійовичу дали звання Почесного громадянина Кропивницького.

На початку жовтня померла 33-річна українська актриса театру і кіно Марина Кукліна. Про трагедію повідомили в соцмережах колеги і друзі актриси.

Зараз ви читаєте новину «У Кропивницькому попрощались з Володимиром Панченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі